Alcoolemia, prin SMS

 

 

 

Exasperaţi de numărul mare de şoferi care sunt depistaţi zilnic băuţi la volan şi de scuzele absurde, de multe ori penibile pe care aceştia le găsesc pentru a-şi motiva gestul, poliţiştii rutieri au venit cu o idee inedită. Direcţia Rutieră din cadrul IGPR a lansat în cadrul campaniei naţionale „Alege Viaţa”, o aplicaţie simplă pentru telefonul mobil care le spune, orientativ,  cât mai au de aşteptat până să poat urca la volan, după ce au consumat alcool.

 

SMS la 1276

 

Trimiteţi un mesaj la 1276 cu textul „zero la mie” şi anul în care v-aţi născut. Veţi primi înapoi un mesaj în care vi se cer informaţii suplimentare precum greutatea dumneavoastră corporală, cantitatea de alcool consumată, tipul de alcool şi intervalul de timp în care aţi consumat această cantitate. După ce răspundeţi la aceste întrebări şi expediaţi mesajul, primiţi înapoi un nou mesaj în care vi se precizează cât timp aveţi de aşteptat până veţi reveni la o alcoolemie de 0 la mie. Şi dacă vă faceţi griji pentru costuri, nu are rost. Preţul celor două SMS-uri este de doar 0,30 euro fără TVA – un preţ mic pentru o conştiinţă împăcată.

 

Rezultat aproximativ

 

Răspunsul pe care îl primiţi este formulat pe baza unui calcul ştiinţific, care nu poate ţine cont de o mulţime de factori care ţin de modul în care fiecare organism în parte metabolizează alcoolul. „Rezultatul este aproximativ şi poate depinde de mulţi factori. Nu luaţi decizia de a conduce bazându-vă pe acest rezultat. Doar rezultatul unui test de sânge indică o alcolemie exactă. Nu uitaţi că, în România, limita legală a alcoolemiei este de zero la mie şi fiecare şofer în parte răspunde individual pentru faptele sale”, avertizează inspectorul principal Ana Maria Popa, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Sibiu.

 

]

Politaxi la Sibiu

 

Din 30 aprilie, Politaxi a ajuns în faţa hotelului Continental Forum. Jumătate taxi, jumătate autoutilitară de poliţie, maşina face parte dintr-o caravană preventivă a IGPR sub sloganul „Tu cu cine faci cunoştinţă în această seară?”. Pe întreaga perioadă a lunii mai, cât va staţiona Politaxi la Sibiu, vor fi desfăşurate o serie de activităţi preventive pe linia prevenirii şi combaterii consumului de alcool la volan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*