Programul „10 pentru mişcare“ a fost lansat în această săptămână şi la Sibiu, prin organizarea unui amplu simpozion la care au participat specialişti din întreaga ţară. Programul îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra impactului bolii artrozice.

 

Zeci de specialişti de renume naţional s-au reunit în această săptămână la Sibiu, pentru a dezbate efectele grave ale bolii artrozice asupra calităţii vieţii pacienţilor din România. Discuţiile s-au concretizat într-un proiect educaţional „10 pentru mişcare“, lansat la nivel naţional de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi MSD România.

 

 

 

Torţionarul oaselor

Programul îşi propune să crească semnificativ gradul de diagnosticare precoce a acestei boli degenerative şi invalidante, pentru a conduce la creşterea calităţii vieţii pacienţilor ca urmare a iniţierii unui tratament precoce adecvat. „Artroza nu omoară, dar chinuie şi conduce către invaliditate. A aduce la zi informaţiile complete asupra acestei patologii, asupra posibilităţilor de a aduce alinare sau stabilizare a bolii, asupra terapiilor farmacologice şi nonfarmacologice utilizabile pentru pacienţii noştri este o abordare necesară şi firească pentru societatea profesională a medicilor de familie“, a apreciat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Programul se va desfăşura de-a lungul acestui an în 16 oraşe importante ale ţării, printre care: Galaţi, Piteşti, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Oradea, Sibiu, Iaşi Ploieşti, Bucureşti, Bacău, Constanţa şi Braşov.

Indicii îngrijorătoare

În prezent, la noi în ţară nu există date statistice relevante privind persoanele afecatate de această boală. Diagnosticarea acestei boli este îngreunată de lipsa unor biomarkeri specifici. Boala are la bază un proces metabolic activ, dinamic şi se manifestă prin: sensibilitate la palpare, inflamaţie, limitarea mişcărilor active şi pasive, deformări mergând până la anchiloze articulare. De regulă, deteriorarea cartilajului articular este un proces lent şi continuu. În ceea ce priveşte tratarea, primii specialişti cărora sibienii se pot adresa sunt medicii de familie. În prezent, în România, sunt peste 10.000 de medici de familie care pot identifica şi trata adecvat această boală.

Nu se vindecă

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, artroza reprezintă a doua cauză de mortalitate la persoanele cu vârste de peste 55 de ani, la nivel mondial, fiind şi una dintre principalele cauze de durere şi de invaliditate. În acest moment există diverse metode de tratament pentru boala artrozică, dar vindecarea completă nu este deocamdată posibilă.

Spune-ți părerea!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.