Avantajele medierii

De astăzi informarea cu privire la mediere pentru fiecare persoană fizică ce intenţionează să deschidă un proces a devenit obligatorie. Dacă părţile ajung la o înţelegere, pot evita un lung şi anevoios drum în instanţă.

Legea privind medierea şi organizarea profesiei de mediator a devenit de astăzi obligatorie, prin urmare orice sibian care intenţionează să deschidă un proces trebuie să trecă întâi pe la un birou de mediere. Orice dosar care nu conţine procesul verbal de informare la mediere va fi respins de instanţă

 

Trei variante

 

„Orice conflict, cu câteva excepţii, trebuie să primească pe la noi o adeverinţă cu informarea de mediere. Una dintre părţi vine şi solicită medierea, iar noi trimitem o invitaţie celeilalte părţi cu motivul pentru care este chemată. Nu există un termen fix pentru finalizarea medierii, totul se desfăşoară în funcţie de programul părţilor“, explică sibianca Ana Maria Tuluc, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Mediatorilor „Transilvania“. După şedinţa de informare, cei care decid să opteze pentru mediere au la dispoziţie trei variante: să se înţeleagă complet, ceea ce înseamnă încheierea unui acord definitiv de mediere semnat şi parafat de părţile implicate şi de mediator, să se înţeleagă parţial şi să meargă în instanţă pentru anumite aspecte din proces sau nu se înţeleg deloc şi atunci merg pe varianta judecăţii.

 

Confidenţialitate deplină

 

Cei care aleg medierea trebuie să înţeleagă că aceasta este o modalitatea alternativă şi confidenţială de rezolvarea a conflictelor. Spre deosebire de judecător, mediatorul nu dă verdicte şi nici soluţii. Astfel, la finalul şedinţei de mediere părţile trebuie să plece mulţumite, faţă de instanţă acolo unde judecătorul dă un verdict. Un alt avantaj al medierii este faptul că problema se rezolvă mult mai repede, părţile beneficiază de clauza de confidenţialitate, pentru că la mediator nu rămân înscrisuri. Prin asociaţia mediatorilor, oricine poate beneficia de consiliere gratuită şi de informare asupra medierii. De asemenea, asociaţia pune la dispoziţie şi o linie telefonică de permanenţă. Pentru mai multe detalii, cei interesaţi se pot adresa la sediul din strada Mitropoliei nr. 28.

 

 

Începutul medierii sibiene

 

Astăzi, odată cu intrarea oficială în vigoare a legii, Asociaţia Profesională a Mediatorilor Transilvania organizează un workshop de informare. La întâlnire vor participa atât reprezentanţii instituţiilor publice din Sibiu, judecători, avocaţi şi notari, cât şi oricine este interesat să primească informaţii. Întâlnirea va avea loc la ora 16.00, în sala de Consiliu de la etajul I al Bibliotecii Judeţene „Astra“ şi va fi prilejuită şi la lansarea cărţii „Medierea – o perspectivă psihologică asupra soluţionării conflictelor“, în prezenţa mediatorului Mugur Bogdan Mitroi, preşedintele Uniunii Centrelor de Mediere din România şi membru în Consiliul de Mediere din România.

 

 

Ana Maria TULUC | mediator

 

„Medierea este mult mai ieftină, se desfăşoară pe o perioadă mai scurtă de timp, iar cel mai important, părţile pleacă mulţumite.“

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*