Bătălie pe banii publici

Mulți operatori de evenimente au descoperit că secretul unor finanțări sigure este depunerea mai multor proiecte. Consilierii locali USR PLUS Sibiu cer îmbunătățiri ale regulamentului de evaluare a proiectelor propuse de operatorii culturali în cadrul Agendei Culturale.

Modificările ar avea scopul creșterii transparenței, echității și libertății de a propune locații noi de desfășurare a evenimentelor, a gradului de flexibilizare a decontărilor, dar și „eliminarea prezumției de rea-credință a beneficiarilor“.

DIANA MUREȘAN | consilier local: „Relația dintre beneficiarii care desfășoară proiecte culturale și primărie, care este finanțatorul lor, trebuie să fie una de parteneriat, iar încrederea reciprocă și comunicarea trebuie să fie fundamentul acesteia.“

„Am depus împreună cu colegii mei în acest sens un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care conține câteva modificări pe care le considerăm esențiale și care ar asigura creșterea transparenței și echității în procesul de selecție a proiectelor care aplică pentru Agenda Culturală, creșterea gradului de flexibilizare a regulilor de decontare, o mai mare libertate pentru alegerea locului de desfășurare a proiectelor culturale, eliminarea prezumției de rea-credință a beneficiarilor. De asemenea, am propus celor responsabili de implementarea Agendei Culturale să organizeze în fiecare an înainte de începerea perioadei de depunere a proiectelor o întâlnire în care să prezinte ghidul și să răspundă întrebărilor potențialilor solicitanți. O astfel de întâlnire ar fi benefică mai ales pentru cei care vor să aplice pentru prima dată. Cu ocazia aceasta ar putea avea loc și o rundă de feed-back din partea beneficiarilor care au desfășurat proiecte în anii anteriori“, este de părere Diana Mureșan, consilier local USR PLUS.

Vector pentru turism

Anual, Primăria acordă multe milioane de lei unor operatori locali, în vederea organizării de evenimente culturale, sportive, gastronomice, educaționale sau de divertisment: „Pentru că viața culturală a orașului este și un vector pentru turism, Primăria Sibiu a introdus în 2020 măsuri speciale pentru a permite totuși desfășurarea anumitor tipuri de evenimente, cu respectarea măsurilor sanitare și a distanțării. Am continuat să susținem financiar și operatorii culturali, afectați și aceștia de pandemie. O strategie similară avem și pentru anul 2021“, ne-a precizat Mirela Gligore, șef Serviciu Comunicare, Relații Externe și Marketing al Primăriei municipiului Sibiu. Deși sumele par îndestulătoare, nu toată lumea pleacă mulțumită după întâlnirea cu comisia de specialitate care aprobă finanțările. De-a lungul timpului, au existat numeroase controverse și acuzații privind modul de acordare al banilor publici.

Distanțare pentru finanțare

Aproximativ 4 milioane de lei au plecat, de la mijlocul lunii mai a anului trecut, în conturile unor asociații, fundații, organizații și instituții de cultură ale Sibiului. Astfel, proiectele depuse de Fundația Astra Film au primit finanțări nerambursabile de 330.000 de lei. Alți 290.000 de lei au ajuns și la Filarmonica de Stat Sibiu sau Asociația Culturală Artistică Hara, respectiv 250.000 de lei au fost aprobați pentru organizarea în Piața Mare a evenimentului „Romania Rocks!“. Pentru trei proiecte, Asociația Play a câștigat finanțări de 180.000 lei, Asociația Sibiul de Odinioară (2 proiecte), 225.000 de lei, iar Asociația Florescu-Fernandez and Friends (2 proiecte), 165.000 lei. Asociația BIS a descoperit și ea că teatrul se poate face non-stop („25 de ore de teatru non-stop“), dar și în cartiere („Teatrul din Cartier“) pentru 60.000 de lei.

Spre deosebire de anii trecuți, când agenda era aprobată în totalitate, în 2020, plățile au fost eșalonate, în funcție de respectarea normelor de prevenție împotriva răspândirii COVID. Dintr-o listă de peste 80 de solicitări, la mijlocul lunii mai fuseseră aprobate aproximativ un sfert din ele. La acea dată, cele 20 de câștigătoare primiseră în total 740.500 lei. Printre proiecte acceptate se numărau Festivalul Internațional de Fotografie Focus Sibiu (FIFFS), care primise cele mai mari finanțări și anume 120.000 lei, „Anotimpurile Sibiului“ cu 80.000 lei, Salonul Internațional de Artă Fotografică, aflat la ediția a 21-a – 75.000 lei și „Capital Cultural, platformă de educație prin cultură 2020“ – 60.000 lei. Ceilalți solicitanți au fost nevoiți să-și adapteze proiectele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*