Boieri pe banii statului!

Oameni care au muncit peste 40 de ani îşi trăiesc bătrâneţile cu pensii care abia ajung pentru medicamente. Sunt însă şi privilegiaţi ai sistemului care se lăfăie pe banii statului.

Un mecanic sau un croitor au, în general, o pensie de 1.000 de lei pe lună. Un profesor sau un inginer au, după 40 de ani de muncă, 1.500 de lei. Mai grav, un agricultor trebuie să se descurce cu 600 de lei pe lună. Sunt însă şi mii de sibieni care se pot lăuda cu pensii de lux.

Trai pe vătrai pentru unii

Foştii militarii, poliţişti, ofiţeri SRI, procurori şi judecători, auditori ai Curţii de Conturi, diplomaţi şi parlamentari, beneficiază însă de pensii de serviciu, stabilite prin legi speciale, cu un algoritm de calcul de asemenea „special”, totalmente diferit de cel destinat „prostimii”. De regulă, pensiile de serviciu reprezintă 80% din salariul de bază din cele 12 luni anterioare lunii pensionării. Diplomaţii, de pildă, au nevoie de o vechime de 15 ani pentru o pensie de serviciu de 80% din salariul de bază brut lunar, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile din ultima lună de activitate. Pensionarii privilegiaţi primesc bani din două părţi: o cotă din bugetul asigurărilor de stat, în funcţie de contribuţia fiecăruia la asigurările sociale, plus una de la bugetul de stat, prin bugetele instituţiilor „speciale” din care provin.

Militari cu raniţa plină

Privilegiaţi sunt foştii angajaţi din Armată, Poliţie şi SRI, pentru care Legea 223/2015, privind pensiile militare, conţine de asemenea condiţii preferenţiale. Concret, beneficiarii îşi pot alege singuri ca bază de calcul a pensiei 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, au un spor de 1% pentru fiecare an lucrat în plus peste cei 25 obligatorii, iar suma rezultată se majorează cu 10, 15 sau 20%, în funcţie de semnul onorific acordat aferent vechimii. Ca urmare, pensia medie în MAI ajunge la 2.651 lei, iar cea maximă la 15.831 lei (de peste 15 ori mai mare decât salariul minim net pe economie şi de peste 5 ori mai mult decât pensiile profesorilor universitari, situate între 2.000 – 3.000 lei).

Procurorul Comăniţă primeşte 15 pensii de profesor

Este celebru cazul fostului procuror sibian Viorel Comăniţă. care s-a pensionat din funcţia de commandant al Penitenciarului Aiud cu 26.800 lei lunar. La vreme pensionării, publicaţia Cancan afirma că are una dintre cele mai mari pensii din ţară. “Fostul magistrat Viorel Comăniță, pensionat din funcția de comandant al Penitenciarului Aiud, are o pensie de 268 de milioane de lei vechi, echivalentul a aproximativ 7.400 de euro. La data pensionării, Comanita avea o pensie de 184 de milioane de lei vechi, iar de atunci a beneficiat de toate sporurile și indexările pe care le primește un magistrat în exercițiul funcțiunii”.

Ilie Botoş

Botoş, pensionar la 51 de ani

Un alt magistrat celebru, sibianul Ilie Botoş este şi el un pensioner de lux. Botoş a terminat facultatea în 1990, pentru ca, după numai 25 de ani, să devină un prosper pensionar, la numai 51 de ani. Botoş primeşte de la statul român 24.000 lei lunar. Dacă va trăi până la 80 de ani, Ilie Botoș va încasa 1.920.000 euro. Presa a publicat de-a lungul timpului mai multe acuze la adresa procurorului Botoş. Acesta a fost implicat în muşamalizarea mai multor dosare din vremea evenimentelor din decembrie 1989.

Fost șef de servicii secrete primește o sinecură de la PSD

Un alt pensionar devenit preferatul PSD-ului din Sibiu este actualul şef al cancelariei prefectului, Sebastian Şebu. Acesta s-a pensionat la doar 42 de ani din funcţia de şef al celebrului “Doi şi-un sfert” din Sibiu. Are o pensie de aproape 10.000 de lei pentru asta. Fiind încă în putere, a îmbrățișat doctrina PSD și a răspuns apelului venit de la partid, acceptând o funcție caldă la Prefectură, unde să îi poarte de grijă doamnei prefect Adela Muntean.

Adevărații eroi sunt umiliți

În vreme ce un colonel care şi-a câştigat gradele pe timp de pace se poate pensiona cu un venit lunar de 10.000 de lei, eroii adevăraţi ai ţării, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, îşi trăiesc bătrâneţea cu pensii mult mai mici.

Gheorghe Constantin (96 de ani) este general-locotenent de aviaţie cu trei stele. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la 271 de misiuni de luptă, de vânătoare, de bombardament şi de cercetare. După război, a fost primul comandant al Aeroportului „Mihail Kogălniceanu. A ieşit la pensie în 1951. Acum, are un venit lunar de 4.500 de lei. „Nu e în regulă cu ceea ce se întâmplă acum, dar am auzit că se vor mai mări şi pensiile noastre. Să vedem“, spune generalul.

Generalii Ion Dobran și Gheorghe Constantin

Un alt erou încă în viaţă al celui de-Al Doilea Război Mondial este generalul de aviaţie Ion Dobran (98 de ani), din Bucureşti. A participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comunişti, fiind dat afară din casă şi obligat să muncească din greu în fabrică. „Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie. Aşa, ajung la 6.000 de lei, dar îmi ajunge pensia“, spune el.

Ştefan Sohaciu

Ştefan Sohaciu, ajuns la vârsta de 92 de ani, a fost prizonier în timpul războiului în trei lagăre: la unguri, la austrieci şi la nemţi. Statul a considerat că indemnizaţia de 470 de lei este suficientă pentru cele îndurate în tinereţe. După război, a fost profesor, fiind absolvent al Facultăţii Româno-Franceze la Universitatea din Bucureşti.


Marius Mărginean

2 Comments

  1. traiasca bolsevici si votati in continuare tot asa

  2. Buna ziua Marius Mărginean!
    Nu stiu ce profesie ai, insa nu cred ca militar, cel mult croitor!…Ce vina are, de exemplu Botos, ca tu ai fost doar croitor?
    Cine te-a impiedicat sa alegi o alta profesie?!…
    Eu sunt pensionar din 2002, si tot de atunci lucrez in sectorul privat….La privat fratzica nu faci branza daca esti puturos!… Vino in arena!…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*