Case din deşeuri

Panouri solare din doze de bere, case cu pereţi din sticle de plastic sau mobilier din anvelope uzate sunt doar câteva dintre ideile studenţilor de la Inginerie şi Protecţia Mediului în Industrie.

Proiectele au fost renumite sub sloganul „ULBS SMART. Universitate sustenabilă“. Sustenabilitatea şi conservarea energiilor pământului au fost principalele teme care au stat la baza proiectelor prezentate de studenţii ULBS. Printre ideile transpuse în realitate s-au numărat mobilierul din europaleţi reciclaţi sau anvelope uzate, mâncare gătită în stil vegan, veioză din pahare de unică folosinţă sau panouri solare din doze de bere sau haine din hârtie şi bucăţi de piele. Atracţia expoziţiei a fost macheta „Smart Village“, un sit turistic care să se autoîntreţină şi să aibă un impact cât mai redus asupra mediului. „Casele sunt construite din sticle, toate cu acoperişul verde, pentru un impact cât mai mic asupra mediului. Conceptul cuprinde promovarea agriculturii bio, cum ar fi cultivatul cartofului în paie“, a menţionat Mihai Zerbeş, profesor în cadrul Facultăţii de Inginerie.

 

 

O altă „faţă“

Printre cele mai îndrăzneţe idei s-au numărat şi uscătorul de fructe şi legume construit dintr-o cutie de carton, fără nici un fel de cui sau adeziv sau casa cu pereţi din PET-uri umplute cu hârtie, coji de ouă sau argilă. „Vrem să reducem cantitatea de deşeuri produsă şi astfel să scoatem peturile de sub denumirea de deşeuri şi să devină înlocuitori ai cărămizilor. Casa se poate realiza în cinci zile şi poate fi decorată pentru confortul fiecărei persoane“, arată Sebastian Bădilă, unul dintre studenţii participanţi. Rectorul Ioan Bondrea s-a arătat impresionat. „Am fost plăcut impresionat să văd modul în care studenţi sau implicat în aceste proiecte, iar unele idei au venit chiar de la ei. Mi-aş dori ca aceste proiect să aibă o finalitate în lumea reală. Este un lucru deosebit să vezi că studenţii se implică şi au dorinţa de a lucra mai mult în mediul aplicaţiilor“, a precizat el. Pe lângă reprezentanţii universităţii, la „ULBS SMART. Universitate sustenabilă“ au participat şi diverse ONG-uri şi companii interesate de ideile de dezvoltare sustenabilă pe care le-au propus studenţii sibieni.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat