Chiriac: „Faustul” lui Purcărete a contat enorm în alegerea Sibiului pentru desfășurarea summit-ului european

Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, actorul Constantin Chiriac, consideră că actualul preşedinte al Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a fost influenţat să propună ca Sibiul să găzduiască un summit european, de fostul preşedinte al CE, Jose Manuel Barroso, care a fost impresionat de spectacolul „Faust”, regizat de Silviu Purcărete şi considerat cel mai important eveniment al Capitalei Culturale Europene 2007. 

„În subsidiar, a contat enorm că domnul Barroso a văzut «Faust»-ul. «Faust»-ul a însemnat, pentru decizia care s-a luat, foarte mult. Pentru că domnul Barroso, atunci, în conferinţa pe care a avut-o şi în întâlnirea de o oră şi jumătate, a stat cu noi, dând mâna cu fiecare actor, cu fiecare maşinist, 140 (de persoane – n.red.), a venit şi a stat de vorbă cu fiecare. L-am avertizat că sunt 140, dar mi-a zis că nu contează, este cel mai tulburător moment pe care l-au trăit şi eu merg săptămânal la teatru şi la operă, o dată, de două ori. Barroso s-a dus la Juncker şi i-a spus «la Sibiu este spectacolul acela»”, a declarat Constantin Chiriac, vineri, într-o conferinţă de presă.

Produs în 2007 la Sibiu, anul Capitalei Culturale Europene, spectacolul „Faust” a făcut deja înconjurul lumii, în diverse turnee, obţinând mai multe premii.

Faust / foto: Paul Băilă

„Faust” este o producţie a Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’ Sibiu, regizat de Silviu Purcărete. Spectacolul a adus premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal (Ofelia Popii) şi premiul pentru cea mai bună scenografie (Helmut Sturmer) la Gala UNITER din 2008, Premiul Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelenţă al Galei UNITER din 2010. „Faust” a participat la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 şi în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Edinburgh în 2009, precum şi la Bruxelles, în 2011, unde l-a avut ca invitat de onoare pe preşedintele de atunci a CE, José Manuel Barroso.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus, într-un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, organizarea unui summit al UE la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, în oraşul Sibiu, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*