Programul “Comunități în Muzeul ASTRA: Țara Zarandului” își propune să reliefeze tradițiile și valorile materiale și spirituale care definesc viața comunităților arhaice din ținutul Țării Zarandului.

Cu acest scop, în acest sfârșit de săptămână sunt organizate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cinci ateliere interactive de gastronomie tradițională. Ele scot în evidență rețetele arhaice din bucătăria satelor zărăndene din județul Hunedoara și din comunitățile ținutului Almaș-Gurahonț, județul Arad. Aceste rețete sunt aduse de gospodarii din cele două zone istorice.

“Vor fi prezenți în Muzeul ASTRA 80 de reprezentanți ai comunității din Almaș. Aceștia vor pregăti pentru vizitatori plăcinte almășene, „cocorei” (gogoși), cozonaci, „mniere de prune” – un magiun preparat din roadele locului, care individualizează tradițiile pomicole și ale preparatelor din fructe specifice zonei. Totodată, almășenii vor reconstitui o tradiție veche, aceea a încondeierii ouălor. În contextul vernisajului, Ansamblul folcloric „Nunta almășană” și Fanfara Parohiei Ortodoxe din Almaș vor reconstitui tradițiile de nuntă prin prisma cântecelor moștenite din bătrâni și interpretate în momentele de bucurie ale familiilor și ale comunității. Tezaurul de tradiții almășene va fi completat de frumusețea și estetica portului popular”, a declarat Lucian Robu, muzeograf Muzeul ASTRA.

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va găzdui, în cadrul aceluiași eveniment, duminică, 24 septembrie, începând cu ora 12.00, vernisajul Gospodăriei de agricultor din Almaș, județul Arad, așezare reprezentativă pentru ținutul Zarandului.

Patru producători culinari din județul Hunedoara vor veni la Târgul de țară cu dulcețuri și siropuri (Casa Maria), produse apicole (Gabriela Smuczer), produse din carne – inclusiv cârnatul de săcărâmb, produs tradițional atestat (Casa Țurcanu), plăcinte pădurenești – Poienița Voinii (Munteanu Aurelia).

Muzeul ASTRA are calitatea de partener și de gazdă la “Comunități în Muzeul ASTRA: Țara Zarandului”. În cadrul acestui eveniment, organizat de Asociația producătorilor de produse tradiționale și ecologice Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, se vor prepara virșli (produs tradițional în curs de atestare) și tocană cu mămăligă, specifică județului Hunedoara.

Spune-ți părerea!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*