Condiţii pentru comercializarea produselor din lapte

lapte

Producătorii agricoli, crescătorii de bovine, ovine şi caprine, îşi pot valorifica laptele crud sau produsele din lapte (caş, telemea, urdă, brânză) numai în spaţii autorizate sanitar veterinar, cu respectarea prevederilor prevăzute în Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 111 din 2008.
Legislaţia în vigoare sprijină crescătorii de animale care doresc să valorifice producţia primară, sau produsele obţinute prin procesarea producţiei primare, însă cu obligaţia să solicite D.S.V.S.A. judeţeană, document de înregistrare pentru vânzare directă sau document de vânzare cu amănuntul, document care stabileşte: codul producătorului, produsele care se valorifică, cantitatea, locul de comercializare şi aria de distribuţie.
Această înregistrare este necesară pentru a se putea monitoriza şi controla respectarea normelor şi regulilor de igienă, trasabilitatea şi siguranţa alimentelor, de către toţi crescătorii de animale din judeţul respectiv care produc, procesează, depozitează şi comercializează lapte şi produse din lapte, în scopul protejării sănătăţii publice.
În condiţiile în care crescătorii de animale din sunt înregistraţi la D.S.V.S.A. judeţeană, pentru vânzare cu amănuntul, aceştia pot să comercializeze produsele din lapte la consumatorul final, la alte unităţii autorizate, în pieţe agroalimentare de pe intreg teritoriul Romaniei, precum şi cu ocazia expoziţilor, târgurilor sau alte manifestări organizate de diferite autorităţi sau organizaţii profesionale în cadrul legal.
Pentru ca produsele lactate care se comercializează să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor, producătorii individuali au următoarele obligaţii:
-Laptele, materie primă, fie obţinut de la animale sănătoase, în condiţiile respectării normelor de igienă.
-Producătorul să deţină:
-document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă şi sau vânzare cu amănuntul, eliberat de D.S.V.S.A judeţeană,
-atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole eliberat de primăria din localitate vizat de asociaţia profesională şi/sau de medicul veterinar oficial, zonal,
-fişa de sănătate a animalelor vizat de medicul veterinar,
-carnet de sănătate a producătorului cu viza medicului uman.
-Să respecte condiţiile de igienă privind transportul, depozitarea şi comercializarea acestor produse,
-Produsele să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ori improprii pentru produsele respective;
-Produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei,
-Comercializarea produselor din lapte numai în spaţii care asigură protecţia produselor de contaminare (praf, raze solare, insecte) asigurarea spaţiilor frigorifice şi care sunt autorizate sanitar veterinar.
-Să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, valabilitatea, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Populaţia trebuie să se protejeze prin:
-Achiziţionarea de lapte şi produse lactate, numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”
-Verificarea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informaţilor despre producător, a modului de păstrarea, preparare corectă şi valabilitatea lor;
-Folosirea de ambalaje specifice pentru sortimentul de produs cumpărat, evitând orice posibilitate de contamiinare a acestuia;
-Păstrarea alimentelor în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius;
-Asigurarea condiţiilor de protecţie a produselor faţă de insecte sau rozătoare;
-Să apeleze la numărul de telefon al D.S.V.S.A.din judeţul de origine pentru a sesiza nereguli în domeniul igienei şi a siguranţei alimentelor;
Dr. Ioan Penţea – Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*