Cu banii daţi şi fără case

Dumitru Niţu şi Dumitru Prisecaru se pot număra printre cei loviţi crunt de nedreptăţile legii. Deşi au cumpărat câte o locuinţă cu banii jos, cei doi au ajuns pe drumuri graţie unei hotărâri a Judecătoriei Sibiu. Societatea de la care au cumpărat este în insolvenţă, banii nu mai pot fi recuperaţi, iar garsonierele au fost atribuite altor persoane.

„Mai bine nu făceam cerere pentru locuinţă”, se plânge tardiv Dumitru Niţu

„Mai bine nu făceam cerere pentru locuinţă”, se plânge tardiv Dumitru Niţu

 

„Am lucrat la Consib din anul 1978, ca mecanic pe un utilaj la staţia de betoane. Aşa am ajuns să fac şi eu o cerere de locuinţă. Mai bine nu o făceam…” , îşi începe povestea Niţu. În urma cererii sale, acesta a şi primit o locuinţă în blocul de nefamilişti al societăţii, de pe strada Oţelarilor. Bucuros, omul a adus repede banii la firmă şi a încheiat contractul de vânzare-cumpărare, cu gândul că una dintre cele patru fiice ale sale va avea unde să locuiască. Ca un om gospodar, Niţu a eliberat camera ce servea drept magazie şi a pus mâna să zugrăvească pereţii. Nu a trecut mult şi au apărut primele necazuri. La cartea funciară s-a consemnat că el este cumpărător, însă şi faptul că locuinţa este în litigiu. Aşa a aflat că Marius şi Anamaria Dugulan, copiii unui fost şef de la Aprovizionare, aveau şi ei un contract de închiriere a imobilului,

 

Proprietarii găsesc chiriaşi în casă

 

Cei doi chiriaşi nu au lucrat nici o clipă la Consib. „Au primit în închiriere două camere la insistenţele tatălui lor, care timp de câteva luni a fost angajatul societăţii”, spune avocatul Constantin Dichel, care a reprezentat firma Consib. „Directorul Enache a dat dovadă de înţelegere şi i-a închiriat pentru doi ani locuinţele, însă ei au făcut imediat demersurile în instanţă pentru a le cumpăra. Nu au plătit chiria şi nici nu au călcat pe acolo până acum”, mai spune avocatul. Tocmai din acest motiv, Consib le-a cerut judecătorilor să dispună evacuarea fraţilor Dugulan. Cu o chirie de numai 15 lei pe lună şi nici aceea plătită, fără să locuiască în spaţiul închiriat pe doi ani, fraţii Dugulan au avut totuşi câştig în această cauză. Mai mult, ei au cerut instanţei să oblige Consib să le vândă lor locuinţele.

 

Instanţa întabulează chiriaşii

La data de 30 noiembrie 2011, instanţa a obligat Consib să vândă cele două locuinţe fraţilor Dugulan, iar dacă firma nu o face, hotărârea va ţine loc de contract de vânzare-cumpărare. Cu alte cuvinte, fără a lucra nici o clipă în societatea Consib, fără a avea chiria plătită din 2007 şi fără a ocupa măcar spaţiul, cei doi fraţi au beneficiat de legile statului care favorizau chiriaşii în faţa proprietarilor. În schimb, cei doi proprietari, Niţu şi Prisecaru, au rămas pe drumuri, deşi au lucrat ani grei la Consib şi au achitat facturile. Nu le-a mai rămas decât să încerce să recupereze banii plătiţi şi pe cei investiţi în amenajare. Un lucru extrem de dificil, dacă ne gândim că firma este în insolvenţă şi că datoriile îi depăşesc cu mult mijloacele fixe existente.

De la miliarde, la faliment

 

Cu ani în urmă, Consib a fost una dintre cele mai prospere firme de construcţii din Sibiu. Condusă de omul de afaceri Valentin Enache, societatea particulară a fost înfiinţată în 1991. La finele anului 2001, avea o cifră de afaceri de 84 de miliarde de lei şi în 2003 avea venituri de 257 de miliarde. Ulterior, pierderile au devenit tot mai mari, ajungând acum până la insolvenţă.

 

FOTO: „Mai bine nu făceam cerere pentru locuinţă”, se plânge tardiv Dumitru Niţu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*