Cultură în Țara Secașelor

Conferinta de presa, Zilele Culturale, Ludos, Ocna

Coordonatoarea proiectului, Silvia Macrea, directoarea AJTS, Simina Manea, și autoritățile locale din Ocna Sibiului și Ludoș au anunțat programul manifestărilor

Cel mai mare proiect cultural al Consiliului Județean Sibiu continuă și în acest an

După cele patru ediții desfășurate în 2013 și 2014, Zilele Culturale ale Județului Sibiu au devenit un eveniment așteptat atât de sibieni, cât și de turiștii interesați de obiceiurile și tradiția locală, de bucătăria și traseele turistice pe care le oferă județul nostru.

Ludoş, Ocna Sibiului, Avrig, Racoviţa, Boiţa, Gura Râului, Poiana Sibiului, Dumbrăveni, Aţel, Merghindeal şi Bruiu sunt localităţile unde se vor desfăşura programele din cadrul Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu – ediția de primăvară.

A venit rândul comunei Ludoș

Primul popas al Zilelor Culturale ale Județului Sibiu se va face în acest weekend în Țara Secașelor, în comuna Ludoș, situată la aproximativ 50 km de Sibiu. De Ludoș își leagă numele, prin faptul că s-au născut aici, pictorul Octavian Smighelschi, care a pictat cupola și iconostasul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, și pedagogul, compozitorul și dirijorul Ilie Micu. Ediția de primăvară se va desfășura în zilele de 16 și 17 mai, majoritatea evenimentelor culturale fiind concentrate în comuna Ludoș, dar şi în oraşul Ocna Sibiului. Ca și la edițiile anterioare, prima zi a evenimentului este dedicată copiilor, care vor avea posibilitatea să vadă mai multe scurt-metraje documentare.

Poezie și muzică de cameră în biserici

Ludoșenii vor avea parte de un eveniment inedit. În comuna lor, în biserica ortodoxă, opt actori cunoscuţi ai scenei sibiene și nu numai vor recita poezii. Acest recital de poezie, organizat de Biblioteca Județeană Astra, este unul dintre elementele de noutate pe care le aduce anul acesta Zilele Culturale ale Județului Sibiu.
De la ora 17, actorii Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu – Rodica Mărgarit, Geraldina Basarab, Dana Taloș, Renate Müller-Nica, Gabriela Neagu, Cătălin Neghină, Mihai Coman şi Liviu Vlad, vor rosti „Cuvinte din sufletul românesc”. Prin acest demers cultural, se urmărește sensibilizarea și mobilizarea publicului pentru a deschide o bibliotecă publică în Ludoș.
Seara culturală de sâmbătă se va încheia la Biserica Reformată din Ocna Sibiului, biserică ce datează din secolul al XIII-lea. De la ora 19, o formație camerală a Filarmonicii de Stat Sibiu, cvartetul „Intermezzo”, va încânta publicul prezent. Raluca Sfîriac şi Ioana Surdea, la vioară, Mihaly Terez la violă, Anca Demian la violoncel şi tenorul Aurel Macovei vor prezenta lucrări muzicale din repertoriul clasic şi de operă.

Circuit turistic

Sâmbătă, 16 mai, Asociația Județeană de Turism Sibiu, împreună cu Complexul Național Muzeal ASTRA, invită iubitorii de călătorii să descopere Ţara Secaşelor pe itinerarul Sibiu-Slimnic-Alămor-Ludoş-Ocna Sibiului şi programul special de Noaptea Europeană a Muzeelor din Muzeul în aer liber. Caravana va porni din parcarea Sălii Thalia la ora 14 şi va avea prima oprire la cetatea țărănească fortificată din Slimnic pentru a afla istoria tulbure a „cetății mândre”. Un alt popas va fi în satul Alămor, la o gazdă primitoare ce duce mai departe renumele regiunii de „ţară a pâinii” pentru a degusta produse locale. La Ludoş, actorii Teatrului Naţional „Radu Stanca” au pregătit pentru turiști un recital special, iar la Ocna Sibiului iubitorii muzicii clasice se pot relaxa audiind un concert al Filarmonicii de Stat Sibiu în Biserica Reformată. Tot la Ocna Sibiului, participanţii vor învăţa să confecţioneze figurine de lemn în miniatură de la meşteri locali şi vor vizita colecţia privată Achim. Călătoria se va încheia în Muzeul în aer liber pentru a participa la programul electrizant, cu proiecţii video pe luciul lacului, petrecere la lumina opaiţelor, concerte Domino, Lăutarii din Clejani şi muzica selectată de Sillyconductor, Glue Eyes, Rekabu/DJ Set. Participarea la caravană este gratuită, iar înscrierea este obligatorie la adresa de email caravana2015@yahoo.ro.
Oferta turistică județului Sibiu va fi prezentată în cadrul unui stand organizat de către AJTS în apropierea Căminului Cultural din Ludoș. Totodată, cei care doresc să deguste și să cumpere produse tradiționale din Ludoș o vor putea face de la standurile special amenajate.
Caravana pe Țara Secașelor pornește și duminică, de la ora 12, din parcarea Sălii Thalia, și se va întoarce la ora 18. La fel, participarea este gratuită și se va face pe bază de înscriere la email office@sibiu-turism.ro.

Duminică, spectacol folcloric

Duminică, 17 mai, de la ora 13, evenimentele culturale pe Țara Șecașelor sunt găzduite de Căminul Cultural din Ludoș. Oaspeții vor fi primiți cu muzică de fanfară adusă de „Muzicienii Sibiului”. Apoi, pe scenă vor urca Ansamblul Folcloric Profesionist „Junii Sibiului” și soliștii de muzică populară: Mariana Anghel și fiica sa, Adriana, Nelu Albu, Alina Pinca, Alina Bîcă, Viorica Telcean și Daniel Rosalim. De asemenea, vor cânta și elevi ai Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu, clasa canto popular. Vor întregi programul Ansamblul „Purtata Secaşelor” din Miercurea Sibiului și grupul vocal „Mlădiţele Ludoşului” al Şcolii gimnaziale „Ilie Micu” din Ludoş. Întreg spectacolul va fi prezentat de interpreta Alina Pinca, managerul Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu.
Ioan CINDREA | președinte Consiliul Județean Sibiu

„Adresez sibienilor și turiștilor invitația de a-și petrece acest sfârşit de săptămână pe Valea Secaşelor, în comuna Ludoş şi oraşul Ocna Sibiului, unde debutează ediția de primăvară a Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu, care a devenit un eveniment cultural emblematic al judeţului Sibiu. Este un proiect de anvergură al Consiliului Județean Sibiu și ne-am propus să ducem actul cultural din oraşul Sibiu spre orașele mici și spre sate, ca să beneficieze și locuitorii acestora, copii, tineri și vârstnici, de evenimente culturale de calitate.“
Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu – ediția de primăvară 2015

• 23-23 mai, Țara Oltului: Avrig, Racovița
• 30-31 mai, Mărginimea Sibiului: Boița
• 6-7 iunie, Valea Târnavelor: Dumbrăveni, Ațel
• 13-14 iunie, Valea Hârtibaciului: Merghindeal, Bruiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*