Dacii și romanii luptă din nou. Pe marele ecran

„141A.D – Misiune în Dacia”, lungmetrajul artistic realizat de două asociații culturale din Sibiu, a fost finalizat și va avea avanpremiera duminică, 22 iulie, în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov.

De la ora 14.00, la cinematograful „Amza Pellea” din Râșnov, iubitorii de film și istorie pot urmări unul dintre puținele filme românești cu acțiune desfășurată în perioada antică, când civilizațiile daco-gete și Imperiul Roman trăiesc în legendă și război. Stilistic, producția sibiană „141 A.D-Misiune în Dacia” reprezintă primul lung-metraj românesc independent de mister și mitologie antică.

Alături de superproducțiile cinematografice „Dacii” (1966), „Columna” (1968) și „Burebista” (1980), producția sibiană tratează narativ aceeași epocă, a istoriei vechi din actualul spațiu românesc. Scenariul filmului urmărește povestea centurionului Marcus, trimis pentru o misiune specială în teritoriile necunoscute ale dacilor liberi din afara imperiului, în anul 141 d.Hr.

În distribuția filmului îi regăsim pe Cristian Stanca, Augustin Ungureanu, Cătălin Neghină, Laura Petresc, Florin Nicula, Cristian Ciomaga și mulți alții.

Filmul este o coproducție a Asociației Nova Polaris Sibiu și a Asociației Culturale Veteres Milites, tot din Sibiu, și reprezintă debutul cinematografic în lung-metrajul de ficțiune al regizorului sibian Octavian Repede.

Următoarea avanpremieră a filmului va fi în data de 29 august, la Cinema Arta din Târgu-Mureș, în cadrul Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți (SIMFEST).

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat