De la începutul anului francul elveţian a crescut cu 21,1%!

Perioda analizată a fost una foarte fierbinte pentru leu, datorită deciziei surpriză a Băncii Naţionale a Elveţiei (BNE) de a renunţa la plafonul de 1,20 franci/euro.
Şi următoarele zile vor fi la fel de agitate, pieţele financiare internaţionale urmărind cu mare atenţie două evenimente care urmează să îşi pună amprenta asupra evoluţiei monedei unice.
Din partea BCE se aşteaptă o decizie în ceea ce priveşte lansarea programului său de relaxare cantitativă, care se anticipează a avea un volum de 500 miliarde euro, prin intermediul căruia ar urma să fie achiziţionate, în special, obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare. Această măsură va avea ca efect ieftinirea monedei unice, stimulând astfel exporturile şi împiedicând instalarea deflaţiei.
Din Grecia se aşteaptă rezultatul alegerilor, care ar putea fi câştigate de Syriza, partid radical de stânga care se pronunţă împotriva programelor antiausteritate. Deja, mai mulţi lideri europeni, în special cei din Germania, consideră că testul electoral echivalează cu un referendum privind rămânerea Greciei în zona euro.
Eliminarea, în 15 ianuarie, de către BNE a măsurii adoptate în septembrie 2011, atunci când se înregistra o creştere a cererii de franci provocată de temerile legate de ieşirea Greciei din zona euro şi de criza datoriilor suverane ale statelor din partea sudică a Europei, a avut ca efect instantaneu prăbuşirea euro până la 85,17 centime, provocând, în acelaşi timp, deprecierea monedelor emergente.
În aceste condiţii, cursul francului a explodat instantaneu de la 3,7346 lei la 4,4716 lei, mai mult cu aproape 7,5 bani faţă de finalul anului trecut, iar la casele de schimb bancare au fost afişate, în 15 ianuarie, cotaţii record la vânzare de 6 lei/franc. Finalul perioadei a adus un nou maxim istoric de 4,5152 lei.
Cursul euro a crescut de la 4,5034 lei, la începutul perioadei, la 4,5110 lei, în 21 ianuarie, nou maxim al ultimelor zece luni. Finalul perioadei a adus o întărire a leului media fiind stabilită la 4,5005 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4970 şi 4,5030 lei.
Cursul dolarului american a urcat în 21 ianuarie la un nou maxim istoric, de 3,8989 lei, mai sus cu 21,2 bani faţă de sfârşitul anului trecut, dar a scăzut la finalul intervalului la 3,8721 lei.
Conform guvernatorului BNR raportul euro/leu ar urma să se menţină şi în acest an în culoarul 4,38 – 4,52 lei, care s-a conturat anul trecut. Mugur Isărescu a afirmat, de asemenea, că nu există fundamente pentru mişcări ample şi că banca centrală nu este deranjată de fluctuaţii de până la 5% ale euro.
Perechea euro/dolar a continuat să se deprecieze. De la 1,1871 dolari, la începutul perioadei, euro a coborât a doua zi după decizia BNE până la 1,1460 dolari, nivel care nu a mai fost atins din noiembrie 2003. Perioada a fost încheiată la 1,1576 – 1,1633 dolari.
Analiza cuprinde perioada 15 – 22 ianuarie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*