Delcă: Integrarea romilor prin cultură – factor de (re)unire în Anul Centenarului

Cultura este, astăzi, principalul factor de integrare socială şi economică a minorităţii rome, este de părere Valentin Delcă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu.

Declarația a fost făcută duminică, 24 iunie, la Dumbrăveni, cu ocazia aniversării a 99 de ani de la înfiinţarea Adunării Generale a Romilor.

Acum 99 de ani, la Adunarea Generală a Romilor de la Dumbrăveni (pe atunci Ibaşfalău – n.red.), romii transilvăneni au redactat o declarație prin care îşi exprimau loialitatea şi dorinţa de a face parte integrantă din naţiunea română şi de a se bucura de drepturile civile şi economice, meritorii prin sacrificiile umane aduse şi prin muncă, timp de 500 de ani.

Evenimentul, organizat în contextul celebrării Centenarului României Mari, a debutat la castelul Apafy din oraș, cu dezvelirea unui monument comemorativ închinat semnării declaraţiei Adunării Generale a Romilor în 1919. S-au transmis mesaje din partea preşedintelui României, prin consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, a Camerei Deputaţilor, prin deputatul Daniel Vasile, a Senatului, prin senatorul Nicolae Avram, a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a Federaţiei Democrate a Romilor, prin preşedinta Nicoleta Biţu, şi a autorităţilor locale care au organizat evenimentul.

Cu aceeași ocazie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu s-a angajat să susţină în anul Centenarului amplasarea de monumente comemorative ale principalelor momente din istoria romilor din Transilvania.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat