Din nefericire, 75 la sută din populaţia globului suferă de boli bucodentare, printre care caria dentară este pe locul I. Dar caria nu provoacă numai durere, nu se limitează numai să macine dintele, să distrugă, să urâţească chipul prin pierderea dinţilor, să ducă la modificarea vorbirii şi să creeze imposibilitatea de a mesteca, ea are şi consecinţe mai grave, influenţând în rău starea generală a organismului. Prin distrugerea smalţului apar pe dinte margini tăioase. În contact cu obrazul sau gingia, acestea pot produce o rană care, neîngrijită se poate uşor infecta. Adevărat focar de infecţie, caria provoacă multe boli de stomac, de rinichi şi chiar de ficat. La copii şi tineri este şi mai periculoasă, deoarece împiedică creşterea datorită alimentaţiei deficitare. Pentru a feri dinţii de îmbolnăvire este necesar, din cea mai fragedă vârstă, să se întreţină o igienă corectă a gurii. Astfel, încă de la vârsta de trei, patru ani, copiii vor fi învăţaţi să-şi clătească gura după fiecare masă cu ceai de muşeţel, să-şi frece apoi dinţii cu periuţa cu pastă de dinţi. Periajul se va face de sus în jos timp de două, trei minute, îndepărtându-se în acest fel resturile alimentare interdentare. Atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari se recomandă controlul dentar cel puţin o dată la două luni, pentru a se descoperi din timp orice neregulă. În plus se vor evita trecerile alimentare bruşte de la cald la rece şi invers, cât şi spartul în dinţi a sâmburilor de fructe. Ca măsură de prevenire se recomandă ca, după fiecare masă, să consumăm un măr care, pe lângă calităţile vitamino-calorice, are şi pe aceea de curăţire a resturilor alimentare.

Lasă un răspuns