Expoziția orașului

 

2007 – 2012 sunt cinci ani în care fotojurnaliştii Silvana Armat și Sebastian Marcovici au redefinit fotografia de presă prin cea mai mare expoziție de fotografie de presă din România, „Focus Sibiu”.

Conceptul „Focus Sibiu” a pornit în anul 2007, când Silvana Armat a reunit într-o expoziție de fotografie de presă peste 100 din cele mai expresive cadre din anul Capitalei Culturale Europene.

 

An electoral

Doi ani mai târziu, Sebastian Marcovici intră în echipa „Focus”, iar expoziția crește în vizibilitate. Fiind primul an în care alegerile prezidențiale au avut loc separat față de cele parlamentare, expoziția a avut ca tematică centrală tumultul politic al unui an electoral. Evenimentele anului 2010 au produs cea mai complexă expoziție de până acum.

Criză economică

Tumultul social creat de instalarea crizei economice a dus la mișcări ample de stradă, mitingurile, marșurile de protest creând imagini extrem de puternice și, în același timp, emoționale.

Sport şi voie bună

În anul 2011, sportul sibian a avut prim-planul expoziției. Promovarea echipei Voința în primul eșalon al fotbalului românesc, Raliul Sibiului, Red Bull Romaniacs, performanțele echipei de baschet CSU Sibiu au dus la un „fir roșu” expozițional cu tentă sportivă. Însă fotografia vedetă a fost cea realizată de Sebastian Marcovici la ceremonia de canonizare a Mitropolitului Andrei Șaguna, când președintele României, Traian Băsescu, a fost surprins râzând în hohote, înconjurat de un sobor de preoți, pe treptele Catedralei Mitropolitane.

Expoziţia iese în stradă

Cele mai expresive fotografii ale celor cinci ani de „Focus Sibiu” sunt expuse în întreg orașul într-o manieră aparte, pe panouri publicitare. 30 de asemenea fotografii vor putea fi văzute în următoarele luni în toate cartierele Sibiului. Cei cinci ani de „Focus Sibiu” vor fi dublați de expoziția anului 2012. Între 16 mai și 9 iunie, în curtea interioară a Primăriei municipiului Sibiu, Sebastian Marcovici expune peste 100 din cele mai bune fotografii realizate de-a lungul anului trecut.Focus Sibiu este un eveniment organizat de Asociația Focus Sibiu, cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria municipiului Sibiu și Casa de Cultură a municipiului Sibiu. Parteneri principali sunt: Getica, Nikon România, Plastic Pro, Kiss FM, PrintATU, Sibiu Media Center.

Sebastian MARCOVICI | fotojurnalist

„Timp de cinci ani, am expus aceste fotografii doar în curtea interioară a Primăriei municipiului Sibiu. A venit timpul să le ducem spre toți sibienii, spre toți cei care iau parte la evenimentele pe care noi le imortalizăm prin obiectivul aparatului. E expoziția orașului și întreg orașul merită să vadă cele mai bune fotografii realizate de-a lungul acestor ani.”

 

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat