Festivalul Filmului Francez ajunge la Sibiu

Festivalul Filmului Francez are loc între 3 și 11 noiembrie la București, dar și în alte șase orașe ale țării, tema principală a evenimentului de anul acesta fiind muzica.

Organizat de Ambasada Franței și Institutul Francez, festivalul este format din patru secțiuni distincte: Competiția tinerilor regizori francezi, Săptămâna „Cahiers du Cinéma”, dedicată celebrei reviste, Panorama filmelor franceze care au întâmpinat un succes din partea criticilor și publicului, precum și Retrospectiva consacrată regizoarei Lucile Had?ihalilović, conform Agerpres.

În cadrul Competiției, sunt prezentate șase filme de lungmetraj de debut, realizate de tineri regizori francezi. Publicul român are posibilitatea de a descoperi operele cinematografice inedite și de a vota în cadrul acestei selecții. Cel mai bun film va fi recompensat cu „Premiul publicului TV5Monde”, urmând să fie distribuit ulterior în cinematografele din România.

Muzică și film

Inaugurată în 2013, Săptămâna Cahiers du Cinéma este realizată cu sprijinul revistei de critică de film și își propune o programare inedită, pe tema „Muzica și filmul francez”. Jumătate de secol de cinema francez va fi pusă în lumina reflectoarelor, prin proiecția a șase filme de antologie: „French Cancan” de Jean Renoir, „Les Parapluies de Cherbourg” de Jacques Demy, „Chronique d’Anna Magdalena Bach” de Daniele Huillet și Jean-Marie Straub, „Mélo” de Alain Resnais, „Golden Eighties” de Chantal Akerman și „Mods” de Serge Bozon.

Secțiunea Panorama este consacrată promovării și difuzării cinematografiei franceze contemporane, oferind publicului român oportunitatea de a descoperi sau de a redescoperi filme recente care au cunoscut un succes în rândul criticilor.

Ediție aniversară

Cu ocazia acestei ediții aniversare, Festivalul Filmului Francez va prezenta retrospectiva Lucile Had?ihalilović, consacrată regizoarei, scenaristei și producătoarei franceze. Două dintre lungmetrajele sale, „Evolution” (2016) și „Innocence” (2005 — laureatul Calului de Bronz în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Stockholm), vor fi prezentate în premieră în România, în prezența acesteia.

Și la Sibiu

Festivalul Filmului Francez reprezintă unul dintre momentele cheie ale programului cultural realizat de către Ambasada Franței și Institutul Francez.

Festivalul Filmului Francez se desfășoară astfel în România: București, în perioada 3-11 noiembrie, la Cinema „Elvira Popescu”; Iași, în perioada 4-8 noiembrie, în sala Fondane a Institutului Francez și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”; Timișoara, în perioada 3-6 noiembrie, în amfiteatrul „Aula Magna” din cadrul Universității de Vest; Sibiu, în perioada 4-6 noiembrie, la librăria Habitus; Constanța, în perioada 11-13 noiembrie, la cinematograful Citiplex Tomis Mall; Brașov, în zilele de 7 și 8 noiembrie, la Centrul cultural „Reduta” Buzău și în zilele de 10 și 11 noiembrie, în sala Consiliului de Județ. Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*