Florin Piersic, pe scenă alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu a pregătit pentru joi, 1 februarie, cu începere de la ora 19, un eveniment deosebit, un concert simfonic cu narator.

Pentru prima dată în istoria instituției, Florin Piersic va urca pe scena Sălii Thalia alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu pentru a interpreta rolul de narator în Suita “Peer Gynt” de Edvard Grieg. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ilarion Ionescu-Galați. Programul concertului va mai cuprinde Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în Mi bemol major, S.124, LW. H4 de Franz Liszt, la care invitat este pianistul Dmitrii Kiselev.

Datorită interesului foarte mare arătat de publicul sibian pentru acest eveniment, Filarmonica de Stat Sibiu a decis ca repetiția generală de joi, ora 10.00, să fie cu public. Biletele pentru repetiția generală au o valoare generală de 10 lei și pot fi achiziționate de la casa de bilete a Sălii Thalia, în 30 și 31 ianuarie, între orele 10 și 12 și 13 – 16 sau joi, 1 februarie, în intervalul orar 9,00-10,00.

Biletele pentru acest concert se pot procura de la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu. Preţul unui bilet este de 20 și 30 de lei. Se acordă o reducere de 50 la sută pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Florin Piersic (n.  27.01.1936, Cluj), a absolvit Institutul de Artă  Teatrală și Cinematografică promoția 1957, clasa Doamnei Marietta Sadova, a Maestrului Marcel Anghelescu, asistenți fiindu-i actorii de exceptie Natalia Arsene și Maestrul Ion Lucian. Și-a dat examenul de stat, de absolvire a IATC-ului cu roluri care au rămas definitiv în istoria institutului de teatru: Peer Gynt, Vicleniile lui Scapin, Orologiul Kremlinului, Copacii mor în picioare, Invazia.

Dezinvolt, exuberant, dar și cu mari disponibilități pentru jocul interiorizat, Florin Piersic a creat numeroase roluri de june- prim, apoi roluri de compoziție, atât în comedii cât și în drame. Foarte mediatizat la posturile de televiziune din  România, este invitat să participe constant la diverse emisiuni de divertisment și talk-show-uri, având el însuși propria  emisiune în care joacă rol de moderator. Actor societar al Teatrului Național “I.L. Caragiale”  din București, cetățean de onoare al mai multor orașe românești, cetățean de onoare al orașului Nazareth din Israel, este deținător al Ordinului “Steaua României în grad de Cavaler”, al medaliei Guvernamentale a Ierusalimului, al premiului special al UNITER  în anul  2006,  al titlului de “Cel mai bun actor” în manifestarea intitulata “Zece  pentru România”  și multe alte premii. În 1985 a luat premiul ACIN pentru “Cel mai bun rol  “Margelatu’ “ din “Drumul Oaselor”.

A debutat pe scena Teatrului Național “Ion Luca Caragiale” din București cu rolul principal Richard Dudgeon din piesa “Discipolul Diavolului” de Bernard Shaw, în regia lui Al. Finti. În același timp a interpretat rolul Alexei din piesa “Tragedia Optimista” de Visnevschi, în regia lui Vlad Mugur. Activitatea cinematografică cuprinde patruzeci și șase de filme, o parte dintre acestea fiind co-producții. internaționale. Recordul de reprezentații teatrale este atins cu piesa “Oameni și Șoareci” în regia Maestrului Alexandru Finti, rolul Lennie, fiind jucat de Florin Piersic de 1.320 de ori, în țară și străinătate. În 26 ianuarie 2011 cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.

Personalitate proeminentă a scenei muzicale românești, Ilarion Ionescu Galați se afirmă iniţial ca violonist, apărând ca solist în concerte cu Orchestra Radio, Orchestra Cinematografiei, Filarmonica „G. Enescu” din Bucureşti şi efectuând turnee în China, Mongolia, Rusia, Franţa. Student eminent, obţine prin concurs bursa „Enescu” şi câştigă Premiul I la Concursul Naţional „G. Enescu” (1960). În paralel cu activitatea solistică se perfecționează în dirijat cu Emanuel Elenescu şi Mircea Basarab și ulterior la École Normale Superieure de Musique, Paris (1965-1968), cu Charles Munch şi Pierre Dervaux și în America, la New York cu Leopold Stokowski şi la Philadelphia cu Eugene Ormandy (1970).  Din 1968 devine prim dirijor al Filarmonicii din Braşov, fiind invitat permanent în stagiunile orchestrelor din Suedia, Elveţia, Olanda, Luxemburg, Germania, Franţa, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Lituania, Grecia, Turcia, Japonia, Filipine, Singapore, Statele Unite ale Americii, Mexic, în prestigioase săli precum Santori Hall –Tokyo, Bunka Kaikan – Tokyo, Hibia – Tokyo, Victoria Hall – Geneva, Megaron Hall – Atena şi Megaron Hall – Salonic, Miami Symphony Festival Hall – Fort Lauderdale, Salzburg Festival Hall, Wiener Grosse Konzert Saal etc.  A colaborat cu solişti de prestigiu ca Lazar Berman, Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Daniil Safran, Igor Oistrah, Fazil Say, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Ruggiero Ricci, Rudolf Kehrer, Felicia Filip, Ştefan Ruha, Dan Grigore, Viktor Tretiakov, Viktor Pikaisen, Mihaela Martin, Mihaela Ursuleasa, Silvia Marcovici, Lola Bobescu ş.a. A înregistrat pentru case de discuri (Phillips, Electrecord, Sippario) sau pentru Radio (Radio Madrid, Radio Istanbul, Radio Stockholm) ş.a. A fost director şi dirijor permanent al orchestrelor filarmonice din Istanbul şi Ankara. Ilarion Ionescu-Galaţi este cetăţean de onoare al oraşelor Ploieşti, Târgu Mureş, Braşov, Membru de Onoare al Academiei Suzuki Japonia, fiind distins cu Diploma de Onoare a Ministerului Culturii Turcia (1992), Marele Premiu al Criticii Muzicale Române (2002) şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2004).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*