Gripa, un dușman de sezon

Odată cu sosirea anotimpului rece apar și cazurile de gripă, caracterizate prin infecții ce afectează tractul respirator superior, care se răspândesc cu ușurință, în special prin tuse, strănut sau în urma contactului direct cu o persoană infectată.

vaccin-antigripal-04Pentru cea mai mare parte a populației, efectele gripei nu sunt grave de obicei, însă în cazul persoanelor peste 65 de ani, al femeilor însărcinate și al bolnavilor cronici, cei care sunt cei mai vulnerabili în fața gripei, pot apărea complicații periculoase, ce pot duce în cazuri extrem de grave chiar la deces. O altă categorie expusă gripei este personalul medical, care, prin natura meseriei, intră în contact cu pacienți de la care pot contacta virusul gripal.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva gripei și a complicațiilor asociate, de aceea este recomandat, mai ales persoanelor aflate în grupele de populație la risc, să se vaccineze înaintea începerii sezonului gripal.

Campanie națională

Luna octombrie este cea mai indicată pentru efectuarea vaccinului anual antigripal, astfel, în această perioadă, OMS derulează cea de-a IV-a ediție a Campaniei de Informare privind Gripa, aducând în centrul atenției implicațiile pe care le poate avea gripa la nivelul sănătății populaționale și importanța imunizării prin vaccinare.

Persoanele cu probleme medicale cronice (diabet, boli cardiace, boala cronică de rinichi, boli pulmonare, tulburări neurologice, sistem imunitar slăbit, obezitate extremă, astm sau afecțiuni hepatice cronice) sunt printre cele mai expuse în fața gripei. Totodată, persoanele cu probleme de sănătate cronice pot prezenta un sistem imunitar slăbit, din cauza bolii în sine sau din cauza tratamentului. Aceste lucruri îngreunează lupta organismului împotriva infecției gripale, crescând riscul de complicații, precum pneumonia, de aceea OMS recomandă vaccinarea anuală.

Atenție, gravide!

Gripa poate avea efecte periculoase și în cazul femeilor însărcinate, având potențialul de a genera complicații serioase. Sarcina determină modificări temporare în sistemul imunitar, care expun femeia la gripă, existând și pericolul de afectare a fătului. Și nou-născuții pot fi afectați de gripă, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat și, astfel, nu este capabil să lupte cu infecțiile. Gripa în timpul sarcinii poate conduce și la naștere prematură sau la nașterea unui copil cu o greutate sub cea normală. Gravidele care manifestă semne ale gripei trebuie să apeleze imediat la medic. Potrivit OMS, vaccinarea sezonieră este sigură în toate stadiile sarcinii.

Vârstnicii, în pericol

Gripa poate să aibă urmări grave și în rândul persoanelor de peste 65 de ani, ținând cont că între 80 și 90% dintre decesele asociate gripei se produc la persoane aflate în această categorie de vârstă, avertizează OMS. Sistemul lor imunitar este slăbit și luptă mai greu cu infecțiile.

Risc major pentru medici și asistente

Expus unui risc crescut de a contacta gripa este și personalul medical. Cei care lucrează în sistemul medical pot lua gripă de la pacienți sau de la colegi. În timpul epidemiilor de gripă, anumite studii au arătat că peste 50% din personalul medical care îngrijește pacienții cu gripă poate contacta boala, cei mai vulnerabili profesioniști fiind cei care lucrează în departamentele de urgență și în clinici, dar și asistentele medicale. Virusul poate fi transmis mai departe. Unii pacienți pot dezvolta complicații periculoase, existând cazuri de decese provocate de gripă în unitățile medicale neonatale de îngrijire intensivă și în cele de oncologie pediatrică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*