Încă un împrumut BERD ?

Fodor vrea 15 milioane de euro pentru modernizarea mai multor străzi din oraș  Gradul de îndatorare a municipalității va rămâne suportabil, promite ea

Municipalitatea sibiană intenţionează să contracteze un nou împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a continua amplele proiecte de modernizare a străzilor.

Primarul interimar Astrid Fodor a anunțat că are în vedere contractarea unei finanţări rambursabile în sumă de aproximativ 15 milioane de euro sau echivalentul în lei, pe o durată de 10 ani, din care perioada de graţie este de 3 ani, iar perioada de rambursare a creditului este de 7 ani. După semnarea acordului de pre-finanţare, se vor purta negocieri cu privire la condiţiile de creditare. „Avem proiecte foarte mari la care se încheie probabil până în iunie studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice, proiecte pe care dorim să le demarăm. Vă dau un exemplu: cartierul Dioda, pentru care dorim să pornim licitaţia în cursul acestui an, însumează peste 23.000 de metri pătraţi de carosabil, trotuare şi parcări – deci e nevoie de bani foarte mulţi – nemaivorbind de cartierul Hipodrom II, care va însuma de două sau de trei ori pe atât. Deci acest credit este absolut necesar pentru a menţine ritmul investiţiilor în Sibiu“, este de părere Fodor.

Doar pentru infrastructură

Calea Poplacii

Calea Poplăcii a fost modernizată cu fonduri din ultimul împrumut BERD, contractat acum cinci ani

Șefa Primăriei a indicat ca viitoare destinație a acestor bani reabilitarea străzilor de pământ. „Am întocmit o listă cu 48 de străzi pentru care vom intra în luna iunie în Consiliul Local, la rectificarea bugetară, în vederea alocării sumelor pentru studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice. Am avut două criterii în vedere când am întocmit lista. În primul rând, să închidem cartierele unde mai sunt străzi neasfaltate şi un al doilea criteriu: lucrările de înlocuire a reţelelor de gaz să fie terminate pentru ca aceste străzi să nu mai fie sparte”, afirmă primarul interimar.

Unde se va lucra?

Din noul împrumut BERD ar urma să fie reabilitate câteva zeci de artere din unsprezece zone ale Sibiului: Gușterița (Luncii, Frasinului, Pinului, Cedonia și Gorunului), Lazaret I (Turgheniev, Balanței – parțial, Laminorului și Plevnei), Lazaret II (Diaconovici și Lebedei), Lupeni (Porumbeilor, Rândunelelor și Anul 1907), Marmeladă (Mărului, Vișinilor, Fragilor, Nucului, Prunelor și Părului), Obor-Viitorului (Berzelor, Gheorghe Șincai, Sălciilor, Oltului, Octavian Smighelschi și Călan), Piața Cluj I (G-ral Bălan, Narciselor, Ion Pop Retegan, Păltiniș, Carpaților și Margaretelor), Tilișca (Tălmăcel – de la str. Litovoi Vodă până la Săcel, Orlat – de la Calea Poplăcii până la Th. Aman, Pictor Ștefan Luchian); Turnișor I (Zăvoi, Stăvilarului, Aviației, Cooperatorilor, Scurtă), Turnișor II (Ovăzului, Secerătoarelor, Trifoiului) și Țiglari (Ulmului, Faianței, Zugravilor, Zidarilor și Fagului).

În grafic

Dată fiind perioada de graţie de 3 ani în care municipiul Sibiu nu va plăti decât comisioanele şi dobânzile aferente noului credit şi dat fiind faptul că în anul 2017 se va încheia rambursarea primului credit contractat de la BERD, în anul 2005, creditul pentru care se poartă negocieri în prezent nu va afecta gradul de îndatorare al municipiului, consideră Fodor. „Practic, gradul maxim de îndatorare în contextul noului împrumut ar fi în 2019 de aproximativ 12%, gradul maxim permis de lege pentru autorităţile locale fiind de 30% din veniturile proprii“, a detaliat ea.

Pe străzile de pământ

Primăria Sibiu a semnat de curând contractul pentru serviciile de scarificare a străzilor de pământ din municipiul Sibiu. Contractul semnat cu firma Geiger Transilvania SA are un termen de valabilitate de 4 luni şi prevede execuţia de lucrări de scarificare şi reprofilare cu adaos de material pietros, urmată de compactare pe o suprafaţă de 75.000 de metri pătraţi. El prevede, de asemenea, repararea gropilor izolate de pe străzile de pământ pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi. Valoarea acestor lucrări este de 896.226,29 lei, fără TVA. În cadrul acestui contract, Direcţia Tehnică va emite comenzi conţinând străzile pe care se va interveni. Prima comandă va conţine următoarele străzi: Preot Bacca (parţial), Balanţei (parţial), Bratislava, Crinilor, Depoului, Drum Nou, Drumul Ocnei (parţial), Dulgherilor, Eschile (parţial), Gheţăriei, Măceşului, Mălinului, Mureşului, Oborul de Vite, Odessa, parcarea de pe Oştirii, Pinului, rampa Ştefan cel Mare, Tractorului (parţial), Traian, Târgu Cailor, Varului, Viorelelor şi Zidarilor.

Alte străzi intră în reparații

Primăria Sibiu a finalizat procedura de achiziţie pentru lucrările de reparaţii ce se vor desfăşura pe primul pachet de străzi licitat: Andrei Mureşanu, Mirăslău, Aleea Buia, Aleea Geniştilor, Matei Milo, Intrarea Arieşului, Avram Iancu, Cugir, Teliuc, Lungă – în spatele blocurilor din zona şcolii generale nr. 18. Reparaţiile vor fi efectuate în termen de patru luni de la semnarea contractului. Contractul va fi semnat cu firma SC Terra Building SA, valoarea acestuia fiind de 3,93 milioane de lei, fără TVA. DPC va avea calitate de subcontractant, urmând să efectueze aproximativ 40% din lucrări, dar şi servicii de testare a calităţii materialelor. Pe fiecare dintre cele zece străzi menţionate se vor reface carosabilul şi trotuarele, vor fi amenajate guri de scurgere pentru canalizarea pluvială şi vor fi instalate semnele de circulaţie şi realizate marcajele rutiere.
11,77
% este, acum, gradul de îndatorare al municipiului Sibiu
Creditele municipalității, la zi

• 2005: BERD – 15 milioane de euro. S-au reabilitat 16 artere mari, Piaţa Gării, Piaţa Unirii şi iluminatul public şi arhitectural din centrul istoric;
• 2006: BERD – 10 milioane de euro. S-au reabilitat 44 de străzi din cartiere;
• 2010: BERD – 11,5 milioane de euro. S-au reabilitat 30 de străzi, Calea Cisnădiei şi Calea Poplăcii, s-a construit podul Neculce şi s-au realizat reparaţiile capitale la viaductul Gara Mică;
• două credite contractate în 2007 şi 2008 pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu, în valoare de 90 de milioane de lei.

Cosmin PAL
cp@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*