Jandarmeriţe de-o zi

Deocamdată, au îmbrăcat uniforma de gală pentru o singură zi, dar au luat ochii spectatorilor prezenţi la parada de 1 decembrie organizată la Sibiu. Cele două fetiţe de 5 şi 12 ani, Diana şi Andreea, care au îmbrăcat uniforma de jandarmi, visează deja la o carieră în cadrul instituţiei care le-a oferit şansa de a a fi jandarmeriţe pentru o zi.

Diana la paradaParada organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României la Sibiu i-a fermecat pe toţi cei care au luat parte la eveniment. Printre maşini, motociclete, TAB-uri, oameni masivi în uniformă şi  „mascaţi“, s-au remarcat însă două fetiţe care au îmbrăcat cu demnitate uniforme de jandarm. Diana şi Andreea au 5, respectiv 12 ani şi – cel puțin deocamdată -, prinse de euforia paradelor militare, visează să devină jandarmeriţe.

Fiice de jandarmi

Cel care a venit cu ideea de a le invita să ia parte la acest eveniment şi s-a ocupat de toate demersurile pentru ca cele două copile să poată lua parte la paradă este căpitanul Alexandru Costea, ofiţerul de relaţii publice al inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu. „Noi mereu ne-am gândit că ar fi extraordinar să putem invita şi copii în cadrul paradelor. Şi am reuşit. Cele două fetiţe sunt fiice ale colegilor noştri şi au fost extrem de entuziasmate să poată lua parte la eveniment. Diana a mai participat la evenimente similar, dar pentru Andreea a fost pentru prima dată. Uniformele lor au fost făcute la comandă şi, după cum aţi văzut, micile jandarmeriţe le-au purtat cu mândrie”, a explicat Costea.

Fără emoții

Deşi a fost probabil cel mai tânăr participant la paradă, Diana, în vârstă de numai 5 ani, nu s-a lăsat copleşită de emoţii. Ea este fiica maiorului Iulian Gheorghe, ofiţer specialist formare profesională în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Sibiu şi a mai luat parte la evenimente similare, de exemplu la Ziua Jandarmeriei. Chiar dacă este încă la grădiniţă, micuţa visează la o carieră în cadrul jandarmeriei. Desigur, are tot timpul din lume să se şi răzgândească până mai creşte.

„Jandarmerița“ cu suflet de artist

Povestea Andreei însă, este de-a dreptul sfâşietoare. Ea este fiica plutonierului major Cosmin Streinu-Buta, care şi-a pierdut viaţa în această vară, într-un tragic accident rutier, în timp ce se îndrepta spre serviciu. După moartea tatălui său, deși a fost devastată, Andreea a găsit puterea să meargă mai departe, iar acum chiar visează să devină, la rândul ei, jandarmeriţă. „Când era mică, Andreea voia să devină poliţist. Acum, însă, probabil aflată încă sub influenţa entuziasmului provocat de participarea la acea paradă, vrea să devină jandarm. În ultima perioadă, după decesul tatălui ei, a luat parte la mai multe activităţi desfăşurate în cadrul IJJ Sibiu, unde a lucrat tatăl ei, şi a fost absolut impresionată“, mărturisește Alina Streinu-Buta, mama Andreei. Fetița are 12 ani, este în clasa a V-a la Şcoala Generală din Turnu Roşu şi are doar note de 9 şi 10. Îi place să meargă la dansuri populare şi să cânte la chitară. „Îi place enorm chitara. Cânta împreună cu tatăl ei. Acum, de când tatăl ei nu mai e, cântă mai mult. Cântă pentru tatăl ei, așa îmi spune. Cred că această pasiune pentru chitară a ajutat-o oarecum să treacă peste şocul produs de moartea tatălui”, povestește, cu lacrimi în glas, mama fetei.

Demonstrație de forță

Cel mai aşteptat eveniment al zilei de 1 Decembrie a fost parada militară de pe Bulevardul Coposu. La ora 11.00, peste 20.000 de sibieni – potrivit unui comunicat al Consiliului Județean -au venit să vadă defilarea la care au participat peste 1.100 de militari, 95 de autovehicule şi tehnică de luptă. Au defilat unităţi şi subunităţi ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, SMURD, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu, Centrului Chinologic. Parada a fost urmată de o expoziţie de echipament şi tehnică din dotarea structurilor militare, organizată în Piaţa Teatrului, iar la Cercul Militar a putut fi vizionată o expoziţie foto-documentară.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*