Jazz interbelic în interpretări noi

Un nou spectacol tematic va avea loc în cadrul Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA, publicul fiind invitat de această dată la concertul celor de la The GRAM Quartet intitulat „All the Things You Are”.

Artiștii vor interpreta un program de standarde jazz din perioada interbelică, dar și din anii ’60, program din care nu vor lipsi piese swing, vals-swing, balade și piese bossa nova, întregul program fiind reinterpretat în manieră proprie The GRAM Quartet.

Evenimentul va avea loc luni, 18 februarie, de la ora 19.00, la sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA, iar intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com.

The GRAM Quartet este format din patru tineri artiști studenți la Conservator, fiecare dintre ei având formări artistice diferite, însă complementare. Ansamblul îmbină diferite stiluri și maniere de a cânta jazz, folosindu-se de lick-urile unice și influențele fusion din zona Funk și RnB aduse de Răzvan Trifan (saxofon), de prezența de spirit și sclipirile de creativitate ale lui Alexandru Marin (contrabas), de sonoritățile complexe aduse de Andrei Petrache (pian) din zona muzicii clasico-moderne și de precizia ritmică și vasta experiență a lui Gabi Matei (tobe) acumulată de-a lungul anilor petrecuți pe scenele jazz-ului. Deși numele cvartetului este dat de inițialele prenumelor componenților, gramul, ca unitate de măsură, în acest caz, măsoară doza de nebunie artistică a celor patru artiști uniți de o puternică pasiune pentru jazz.

Programul concertului va cuprinde un itinerariu inedit în istoria jazz-ului redat prin viziunea proaspătă a ansamblului invitat, care reinterpretează operele unor nume de referință și fondatori ai genului precum Duke Ellington, Miles Davis, Charlie Parker, Harry Warren, Richard Rodgers, Kenny Dorham, Dizzy Gillespie, Jerome Kern sau Wayne Shorter.

Expoziție și degustare de vinuri

Și cu acest prilej, Biblioteca ASTRA a pregătit o expoziție cuprinzătoare ce va reflecta programul și calitățile stilistice ale cvartetului invitat, printr-o selecție de viniluri de colecție și compact-discuri parte din fondul amplu al Compartimentului ARTE al bibliotecii.

Iubitorii de muzică pot regăsi în expoziție artiști remarcabili, care au activat muzical pe parcursul mai multor decenii ale secolului al XX-lea și care au îmbinat standardele de jazz cu diferite alte stiluri, precum funk sau rhythm&blues, lăsând în urmă valoroase compoziții fusion jazz: marele pianist, compozitor de jazz și șef de orchestră Duke Ellington, saxofonistul Charlie Parker, pianistul și compozitorul canadian Oscar Emmanuel Peterson, Miles Dewey Davis, influent trompetist și compozitor de jazz, John Birks „Dizzy“ Gillespie, trompetist, compozitor și cântăreț, renumit pentru improvizațiile sale în epoca efervescentă a bebop-ului american.

Din sfera jazz-ului autohton, se remarcă în expoziție nume ca Mircea Tiberian, Eugen Ciceu, Johnny Răducanu, Iancsy Körössy sau Aura Urziceanu.

Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri bio oferite de Senator Wines, partenerii evenimentului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*