Klaus Iohannis își dorește punți ale culturii, ale libertății și toleranței între europeni. Parteneriatul Sibiu – Luxemburg, un model în Europa

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat speranța astăzi, la Sibiu, „că frontierele de tot felul, care pot ridica ziduri între europeni, vor fi înlocuite prin punți ale culturii, ale libertății și ale toleranței”.

Klaus Iohannis consideră un exemplu în Europa parteneriatul dintre orașele Sibiu și Luxemburg, care deși au fost Capitale Culturale Europene în urmă cu zece ani, continuă să colaboreze și să aibă proiecte comune de succes. „Parteneriatul dintre Sibiu și Luxemburg rămâne un exemplu pentru ceea ce înseamnă spiritul european. Experiența noastră comună din 2007 arată că, dincolo de un angajament politic, economic, social și de securitate, Europa a fost și va rămâne un spațiu al valorilor democratice, care sunt potențate prin dialogul intercultural. Îmi amintesc cu plăcere faptul că, în 2007, deviza Sibiului a fost Oraș al Culturii, oraș al culturilor, în timp ce deviza Luxemburgului și Marii Regiuni a fost dincolo de frontiere. Am ținut să le evoc pentru că sensul lor este și astăzi valabil, nu doar pentru locuitorii orașelor noastre, ci pentru tot mai mulți europeni”, a mai spus Iohannis, în alocuțiunea susținută în cadrul unei ceremonii la care a participat și premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel.

Fost primar al Sibiul în 2007, când orașul din centrul României și Luxemburgul au fost capitale culturale europene, președintele României spune că cele două orașe, prin programul cultural comun, „sunt date exemple de capitale culturale europene de mare succes”.

Klaus Iohannis a ținut ca premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, să fie prezent astăzi, la Sibiu, pentru a sărbători zece ani de Capitală Culturală Europeană și zece ani de când România este țară membră UE, ceea ce, spune președintele Românie, este „un motiv de bucurie”.

Cu prilejul vizitei la Sibiu, președintele Iohannis și premierul luxemburghez i-au decorat pe directorii teatrelor din Sibiu și Luxemburg, mulțumindu-le pentru contribuția la succesul programului din 2007.

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului ”Radu Stanca” din Sibiu, și Charles Muller, directorul general al Teatrului Municipal din Esch-sur-Alzette, Marele Ducat de Luxemburg, au arătat cât de importantă este colaborarea dintre cele două orașe pentru succesul cultural comun. „Această ceremonie are un caracter inedit. Ne aflăm într-o sui-generis ‘punere în scenă’: la numai câțiva metri de noi, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cel mai potrivit cadru pentru ceremonia de astăzi, își desfășoară, amplu, energiile pozitive. Dumneavoastră, domnilor Muller și Chiriac, directori ai teatrelor din Esch-sur-Alzette și Sibiu, ați construit în acești zece ani o punte trainică între Capitalele Culturale Europene ale anului 2007. (…) Tocmai această frumoasă colaborare artistică este omagiată prin distincțiile pe care le-ați primit astăzi. Ea depășește însă simpla relație profesională dintre două teatre. Prin fiecare spectacol comun și prin participarea regizorilor, scenografilor și actorilor români și luxemburghezi la spectacolele Teatrului Național Radu Stanca și ale Teatrului din Esch, dumneavoastră sunteți exemplul viu al modului în care cultura construiește Europa”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*