Laptele sibian, bun de băut

 

 

Laptele din judeţul Sibiu nu este infestat cu aflatoxine. Aceasta este concluzia la care au ajuns inspectorii sanitar-veterinari după ce au analizat, în ultimele zile, zeci de probe recoltate din 14 ferme, trei centre de colectare, cinci unităţi de procesare şi nouă dozatoare de lapte crud. De asemenea, în cursul anului 2012 au fost examinate 31 de probe din furaje pentru determinarea prezenţei aflatoxinelor, toate probele fiind negative. „Rezultatele analizelor de laborator efectuate în cursul anilor 2012 şi 2013, garantează că laptele, inclusiv produsele derivate, obţinut şi procesat în judeţul Sibiu se încadrează în parametrii de calitate şi salubritate şi nu pune în pericol sănătatea populaţiei consumatoare de astfel de produse“, a dat asigurări Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu.

 

 

Controalele continuă

 

Conducerea DSVSA Sibiu a stabilit un program de măsuri care să contribuie la îmbunătăţirea şi menţinerea calităţii laptelui crud, printre care se numără: evaluarea şi monitorizarea exploataţiilor care deţin cel puţin trei vaci de lapte şi care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare cu privire la adăpostirea animalelor, igiena mulsului şi depozitarea laptelui crud, analiza individuală a fiecărei exploataţii, supravegherea crescătoriilor de vaci care deţin exploataţii de producţie şi care livrează lapte crud, precum şi controlul componenţei raţiilor şi a calităţii furajelor administrative. În judeţul Sibiu, producţia medie lunară de lapte de vacă ajunge la circa 4.800 de tone. O treime din producţie se valorifică la unităţi de procesare autorizate din judeţul Sibiu sau din alte judeţe, iar restul este destinat consumului în gospodăria proprie sau vânzării directe.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*