Lecția de fericire de la cel mai bogat român din SUA

George T. Haber este, în momentul de față, probabil cel mai bogat român stabilit în Silicon Valley. A adunat câteva sute de milioane de dolari în conturile sale bancare, din joacă și mai ales din dorința de a își depăși limitele. Secretul succesului stă în atitudinea noastră, dezvăluie Haber, într-un interviu acordat Mesagerului de Sibiu.

George T. Haber, născut într-o familie de evrei, este cel mai bogat român din Statele Unite

Născut la Oradea, în urmă cu 64 de ani, a simțit mirosul banilor peste tot și, deși, sistemul comunist nu-i lăsa la îndemână portițe largi, el sărea mereu pe geam și cumva își punea pe picioare planurile și dădea viață viselor. I-a plăcut călătoria și nu destinația finală, pentru că se visa artist și nu milionar.

Afacerist de mic

Primii bani i-a făcut prin clasa a treia, cu ajutorul unui studio fotografic improvizat, unde reproducea poze cu Alain Delon și alte vedete ale vremii. Pentru că așa ceva nu se găsea la nici o tarabă, iar cererea depășea întotdeauna capacitatea sa de a tipări, a ajuns să facă bănuți buni pentru un puști. Și cum muzica rock îi curgea prin vine, iar statutul de artist i se părea cel mai potrivit, își dorea să cânte. Așa a ajuns să facă trupă rock cu regretatul actor Adrian Pintea, să fie mereu trimis de profesori la tuns și, nu în ultimul rând, să se gândească la o discotecă. În mintea lui, drumul de la vis la realitate e doar o chestiune de timp, așa că a deschis la Oradea o discotecă cu benzile și magnetofonul aduse de acasă. Era elev la liceu, vedetă într-o trupă locală și proprietarul celei mai grozave discoteci din orașul natal. Povestea românească i-a fost întreruptă când a emigrat în Israel împreună cu familia. Cumpărat de statul israelian, mărturisește că s-a simțit precum o bucată de carne, însă, deși l-a durut, asta l-a ajutat să devină mai puternic.

Visul american

Și pentru că unui visător artist îi stă bine pe drumul lui unic, s-a înscris la o facultate de electronică. După terminarea acesteia, a bătut la ușa unei companii din Silicon Valley. După câțiva ani de muncă și perfecționare la Daisy Systems, Sun Microsystems și SGI, și-a întemeiat prima afacere adevărată, compania Comp Cre Multimedia, care avea ca principal scop rularea de filme în format DVD pe calculator. A devenit, astfel, părintele DVD-ului, iar compania sa a ajuns una de succes, aceasta fiind vândută cu nu mai puțin de 80 de milioane de dolari către Zoran. Cea de a doua afacere americană care îi poartă semnătura, GigaPixel, a fost și ea dusă în scurt timp pe culmile succesului, profitul după vânzare ajungând la 180 de milioane de dolari. Uitându-se în urmă, povestește cu zâmbetul pe buze că aceste tranzacții i-ar fi putut aduce în timp poate de zece ori mai mulți bani, ele folosind tehnologii moderne, precum cele de la YouTube sau Netflix. Și următorul start-up, Mobilygen, l-a scos la vânzare după numai cinci ani de activitate, pentru alte 33 de milioane de dolari. La sfârșitul anilor 2010, era implicat într-o altă companie, CrestTV Universal BroadbandReceiver, care producea un tuner radio și TV pentru laptop-uri.

Preocupat de inteligența artificială

Iar pentru că ideile și gândurile nu-i dau niciodată pace, a ajuns să fie preocupat de forța inteligenței artificiale în viața noastră. „Astăzi studiez mai mult implicarea mașinilor și a inteligenței artificiale asupra evoluției umane. Deja știm că un calculator ne cunoaște mai bine decât oricine propriile intenții de cumpărare, vocea, boala sau fața. Ce înseamnă asta pentru viitorul omenirii? O să ajungem să fim mai mult folosiți de tehnologie decât tehnologia ne folosește pe noi?“, se întreabă acest pionier al tehnologiei.

Fericirea nu vine din contul bancar

Cu o lumină aparte în ochi, liniște în suflet și un zâmbet mereu larg pe buze, George T. Haber se consideră cel mai fericit om. Însă rămâne convins că nici un gram din fericirea lui nu are legătura cu banii, ci cu atitudinea față de viață. Dacă îl întrebi despre lecția fericirii și a prosperității, îți spune imediat că aceasta e dată de felul de a fi și de starea de bine pe care o ai în suflet și pe care ești capabil să ți-o creezi în minte. „Nu știu dacă sunt cel mai bogat om, însă cu siguranță sunt cel mai fericit. Nu m-au interesat niciodată banii. Aceștia nu aduc niciodată fericirea, însă garantat fericirea aduce bani, pentru că oamenii fericiți atrag la rândul lor bogăția. Acest concept m-a ghidat întotdeauna de-a lungul vieții mele“, mărturisește George.

George T. HABER | antreprenor: „Cred că cea mai importantă educație pentru copiii noștri e să-i învățăm că lucrurile nu sunt niciodată predictibile, iar noi nu trebuie să fim fragili. Pentru că, odată ce ești puternic, nimeni nu te mai poate distruge, iar astfel pui în valoare ceea ce ești tu cu adevărat.“

Acesta ne mai sfătuiește să fim atenți la timpul nostru, fără doar și poate, cea mai de preț resursă a fiecăruia dintre noi. În loc să ne pierdem timpul, ne recomandă să ne gândim cum să ne investim timpul, astfel încât să fim fericiți.

Pe drumul spre succes, e în regulă să mai și cazi

E interesant că, deși mulți fug de eșec, George T. Haber crede că exact acesta e secretul reușitei. Teoria lui, practicată încă din tinerețe, în România, a ajuns chiar studiu de caz în America, unde dă roade, concluziile acestuia arătând că întotdeauna un șut în fund înseamnă un pas în față. Își aduce aminte cum, în urmă cu mulți ani, fiind încă pe meleagurile natale, a fost părăsit de prima iubită pentru un fotbalist. Sau cum a fost bătut din cauza părului lung. „Sunt foarte recunoscător pentru toate lucrurile nasoale care mi s-au întâmplat aici, în România, pentru că cel mai important este să eșuezi, după care să îți revii“, conchide George T. Haber.


Viorica MAIER

One Comment

  1. Cu atitia bani , daca Domnul iti da sanatate( ca asta nu o poti cumpara dar este bine sa ai bani daca iti trebuie ceva sa o repari ) , nu este chiar asa de greu sa fii fericit !😊

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*