„Luna plantării arborilor” la Ocolul silvic Avrig

Odată cu sosirea în fapt a primăverii și încălzirea vremii, natura reînvie. În această perioadă activităţile prin care se urmărește regenerarea pădurii în suprafețele parcurse cu tratamente silvice se pot desfăşura în condiţii optime. În acest context și în Ocolul silvic Avrig, subunitate din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva care are în administrare o suprafață de peste 13400 ha, au început lucrările specifice acestei perioade a anului.

Lucrările de cultură și refacere programate a se realiza în cursul anului 2017 în cadrul Ocolului silvic Avrig impun plantarea a peste 154 mii puieți forestieri din principalele specii forestiere (molid, brad, larice, paltin, gorun, etc.), puieți care sunt produși în cele 3 solarii, 5 pepiniere silvice și 12 pepiniere cantonale din cuprinsul ocolului. Producția de puieți acoperă integral nevoile proprii ale ocolului iar surplusul este valorificat către alte structuri silvice din subordinea Direcției Silvice Sibiu.

Materialul semincer folosit în producerea puieților forestieri provine din rezervaţii de seminţe sau din livezi semincere aflate în raza  ocolului, în acest sens remarcându-se plantajul de brad “Poiana Neamţului” care a produs în ultimii ani o cantitate de seminţe de brad de ordinul miilor de kg., sămânță recunoscută pe plan mondial și solicitată la export de către ţări precum Germania unde în cursul acestui an s-au valorificat 600 kg sau Danemarca unde s-au valorificat 50 kg.

Cei peste 150 mii puieți forestieri care urmează a se planta în cursul acestei primăveri se vor folosi pentru realizarea următoarelor lucrări silvoculturale:

  • Împăduriri integrale, pe suprafața de 27 ha. Aceste lucrări se vor executa în terenuri cuprinse în fondul forestier național de pe care s-a recoltat masa lemnoasă ajunsă la vârsta exploatabilității.
  • Completări, în suprafețe de pădure parcurse cu plantații în anii anteriori. Suprafața terenurilor pe care se vor executa astfel de lucrări însumează 11 ha.

Trebuie menționat faptul că suprafeţele pentru care sunt propuse executarea  acestor tipuri de lucrări sunt mai mici decât cele parcurse efectiv în anii trecuți datorită în special preocupării silvicultorilor pentru regenerare pe cale naturală a arboretelor, folosindu-se la maxim materialul reproductiv autohton, cel mai bine adaptat condițiilor locale de mediu. Totodată, prin regenerarea pe cale naturală a arboretelor exploatabile impactul asupra  mediului înconjurător este redus semnificativ.

Pentru obținerea unor rezultate cât mai bune în suprafețele parcurse cu lucrări de reîmpădurire se impune executarea pe parcursul sezonului de vegetație a unor lucrări specifice de întreținere a acestora, în acest an fiind planificate realizarea următoarelor lucrări specifice:

  • Descopleșirea puiților forestieri de ierburi, rugi, zmeuriș, etc., care se va executa pe o suprafață de 505 ha.
  • Revizuire manuală a puieților plantați în anii anteriori (replantarea puieților dislocați de alternața fenomenelor de îngheț – dezgheț, îndreptarea puieților culcați de zăpadă, etc.) care este preconizată a se realiza pe 59 ha.

De asemenea, pentru obținerea unor arborete cu o valoare ecologică și economică cât mai ridicată, Ocolul silvic Avrig și-a propus realizarea în cursul acestui an de lucrări silvotehnice de îngrijire și conducere a arboretelor tinere (degajări, curățiri și rărituri) pe 395 ha.

Grija pentru pădure înglobează și multe aspecte civice, prin preocuparea permanentă a personalului silvic de a insufla dragostea și respectul față de pădure și membrilor comunităților locale din raza de activitate a ocolului. În cadrul proiectului Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva “Luna plantării arborilor” , proiect derulat în perioada 15 martie – 15 aprilie, sunt organizate acțiuni specifice în colaborare cu  primăriile localităților Porumbacu de Jos și Racovița.  Grupul țintă asupra căruia se canalizează în aceasă perioadă eforturile silvicultorilor sunt copii și adolescenții, astfel încât în bagajul de cunoștințe ale acestora să se regăsească elemente referitoare la gestionarea durabilă a pădurilor.

În acest sens, urmare a unei colaborări reușite atât cu edilul primăriei Porumbacu de Jos cât și cu cadrele didactice de la școala generală din localitate, în data de 15 martie s-a desfăşurat o acţiune cu aproximativ 20 de elevi în care aceștia au deprins tainele producerii puieţilor forestieri precum și tehnicile şi modalităţile de plantare. De asemenea, în data de 22 martie 2017, în colaborare cu școala generală Racovița acțiunea s-a reluat, protagoniști în acest caz fiind aproximativ 40 de elevi ai acestei școli, însoțiți de cadrele didactice și primarul localității.

Cu aceste ocazii tinerii au vizitat solarii și  pepiniere din raza ocolului, au participat direct la acțiuni de plantare a puieților forestieri, au participat la lucrări de igienizare a pădurilor din apropierea zonelor intens circulate și a traseelor turistice și totodată și-au îmbogățit cunoștințele despre ecosistemul forestier și despre beneficiile pe care acesta le oferă societății.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*