Luptă cu sistemul

 

Numărul solicitărilor venite din partea pacienţilor pentru decontarea medicamentelor plătite în spital s-a dublat în primele patru luni ale anului, faţă de 2012. Sumele decontate se ridică la peste 26.000 de lei.

 

 

De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii aprilie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a primit 12 cereri din partea pacienţilor care solicită rambursarea medicamentelor sau a materialelor sanitare plătite în spital. Numărul solicitărilor este dublu faţă de 2012, când au foat primite doar şase cereri tot anul. Potrivit reprezentanţilor unităţii, până în prezent, toate solicitările au fost rezolvate conform termenelor. „În 2012, suma totală decontată a fost de 33.062,06 lei, iar în 2013, până în aprilie inclusiv, suma decontată a fost de 26.339,72 de lei“, precizează purtătorul de cuvânt Decebal Todăriţă.

Se pot recupera

Potrivit legii, asiguraţii pot cere spitalului decontarea cheltuielilor pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice făcute pe durata internării, pe baza documentelor întocmite de medicul curant din secţia în care aceştia a fost internaţi şi avizate de şeful de secţie şi de managerul unităţii.

Paşi de urmat

Returnarea banilor se face în cazul în care medicul curant, înainte de a emite reţeta, se asigură că spitalul nu are posibilitatea de a procura respectivele medicamente necesare, prin întocmirea unui referat de necesitate. Odată emisă reţeta, pacientul sau aparţinătorul acestuia trebuie să comunice în scris conducerii unităţii intenţia de a achiziţiona medicamente sau materiale sanitare recomandate de medicul curant. De asemenea, trebuie să ataşeze prescripţia medicală avizată de medicul şef de secţie, în vederea avizării de către manager. Managerul spitalului are datoria de a aproba şi aviza reţeta în cel mult două zile de la depunerea cererii. După ce va cumpăra medicamentele sau materialele sanitare necesare, pacientul va depune cererea de rambursare la secretariatul unităţii, atasând în copie documentele justificative, bonurile fiscale sau facturi. De asemenea, acesta trebuie să menţioneze şi contul bancar în care doreşte să se facă plata. Cererea va fi procesată în termen de 30 de zile de la data depunerii.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat