Mai mult loc pentru urgenţe

 

Unitate

 Proiectul de extindere are ca ţintă anul 2013 şi ar trebui să ducă la reducerea timpului de aşteptare pentru pacienţi

Proiectul de extindere are ca ţintă anul 2013 şi ar trebui să ducă la reducerea timpului de aşteptare pentru pacienţi

a de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgeţă Sibiu se extinde cu încă două corpuri noi de clădire, în urma unui proiect finanţat de Consiliul Judeţean. De la începutul anului, peste 50.000 de pacienţi au fost trataţi în singura secţie de urgenţe din judeţ.

 

Aproximativ 400.000 de lei vor fi investiţi în extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) cu încă două corpuri de clădire, în suprafaţă totală de peste 150 de metri pătraţi. În partea din faţă, construcţia va cuprinde: camera de triere, două grupuri sanitare, o boxă pentru materiale sanitare şi o copertina de protecţie pentru pacienţii aduşi cu Salvarea. O a doua clădire se va amenaja în partea din spate a actualei unităţi şi va cuprinde registratura, cabinetul asistentei şefă, o cameră rece şi o magazie de materiale sanitare. „Proiectul tehnic este realizat, mai trebuie obţinute nişte avize şi am depus documentele în vederea obţinerii avizelor de la Patrimoniu, respectiv utilităţi.

De asemenea, se află în lucru documentaţia pentru obţinerea avizelor de la Inspectoratul în Construcţii, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, de la Oficiul de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară. Este necesară apoi avizarea proiectului de către verificatorii de proiect, pe specialităţi, şi în final, obţinerea autorizaţiei de construcţie“, a detaliat Liviu Cotârlă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

 

 

80.000 pe an

 

În prezent, UPU îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu de aproximativ 300 de metri pătraţi, proiectat să deservească 20.000 de pacienţi, în condiţiile în care afluxul anual de pacienţi este de patru ori mai mare. Numai în primele nouă luni, numărul sibienilor trataţi a depăşit 50.000, în creştere cu 7% faţă de anul trecut. „În urma acestei extinderi, pacienţii vor avea o serie de beneficii şi anume creşterea calităţii actului medical, a condiţiilor de tratament, precum şi scăderea timpului de aşteptare. Poate că astfel în viitor lumea va avea o altă deschidere spre acest segment, pentru că în prezent nu există medici de urgenţă pentru posturile scoase la concurs, atât la nivelul judelului Sibiu, cât şi la nivel naţional“, este de părere Constantin Roşca, medic şef la Unitatea de Primiri Urgenţe.

 

Prea puţini angajaţi

 

Deşi pentru posturile anunţate pe perioadă determinată nu este nevoie de deblocare, solicitările lipsesc, la ultimul concurs organizat neprezentându-se nici un candidat. Roşca susţine că volumul mare de muncă şi salariul care nu depăşeşte 1.500 de lei sunt principalele motivele pentru care posturile temporare nu prezintă interes. La Spitalul Judeţean, serviciile de urgenţă sunt asigurate de 20 de medici, 48 de asistente şi 21 de infirmieri, brancardieri şi îngrijitoare. Ar mai fi nevoie de trei medici şi o asistentă, dar mai ales de 31 de angajaţi în rândul personalului sanitar auxiliar. De asemenea, unitatea ar mai avea nevoie de cinci paznici. „Conform contractului de pază încheiat pe întreg spitalul, două dintre posturi vor funcţiona în Unitatea de Primiri Urgenţe“, a precizat managerul cele mai mari unităţi medicale din judeţ. Acesta a dat asigurări că nu vor fi probleme cu plata salariilor personalului medical până la sfârşitul anului. „Am solicitat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate un plus de circa 5-7 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale în lunile noiembrie şi decembrie şi ni s-au dat asigurări că această suplimentare va avea loc. Cel mai târziu la mijlocul lunii noiembrie se va semna actul adiţional“, promite Cotârlă.

 

 

Liviu COTÂRLĂ | manager Spitalul Judeţean

 

„În cel mai scurt timp va fi iniţiată procedura de achiziţie, în vederea atribuirii contractului de execuţie a lucrării. Ne propunem ca în 2013 să finalizăm extinderea Unităţii de Primiri

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*