Miei mai scumpi

 

Trei abatoare autorizate există în judeţul Sibiu pentru sacrificarea mieilor. La Sibiu, Mediaş şi Bungard. Cei care aleg să sacrifice animalele în alte condiţii şi să comercializeze carnea riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

 

Crescătorii de ovine din judeţul Sibiu au anunţat deja scumpiri la carnea de miel, preconizând un preţ de 25-30 de lei per kilogram. „La noi costurile au fost destul de ridicate, iarna a fost grea, iar preţul furajelor s-a dublat. Noi spunem că va fi între 25-30 de lei, dar cu 25 de lei s-a vândut şi anul trecut şi la preţul ăsta nu ne acoperim costurile la iernat“, susţine Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine. Totodată, acesta a adăugat că numărul consumatorilor a scăzut de la an la an, puterea de cumpărare fiind tot mai mică şi astfel se aşteaptă ca şi în acest an cererea să fie redusă.

 

Numai cu ştampilă

Sacrificarea mieilor se va putea face doar în cele trei abatoare autorizate. Carnea procesată va fi marcată cu ştampilă ovală şi se va putea valorifica în unităţile autorizate. În cazul centrelor de tăiere cu activitate limitată, acestea vor fi autorizate să funcţioneze în perioada 22 aprilie-4 mai. De asemenea, asociaţiile crescătorilor de animale sau autorităţile locale care doresc să amenajeze puncte de sacrificare temporare, vor trebui să depună o cerere la sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu până pe 18 aprilie, menţionând datele de identificare ale solicitantului şi locaţia unde se amenajează punctul de sacrificare. Pentru a primi autorizaţia de funcţionare temporară, solicitanţii trebuie să asigure spaţii de cazare mieilor, apă potabilă caldă şi rece şi sistem de canalizare, precum şi facilităţi de colectare a subproduselor şi a materiilor de risc.

Amenzi mari

Sibienii pot alege să-şi cumpere miei vii şi să-i sacrifice într-un astfel de spaţiu, iar în cazul mieilor sacrificaţi în gospodării carnea va fi consumată în familia respectivă. Cei care nu respectă aceste condiţii riscă să rămână fără carne şi să fie sancţionaţi cu amenzi curprinse între 1.000 şi 3.000 de lei.

23

de lei/kg a fost preţul mediu în 2012

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*