Municipiul Sibiu şi alte 26 de localităţi din judeţ, în zona afectată de pesta porcină africană

Municipiul Sibiu şi alte 26 de localităţi, plus zece fonduri de vânătoare din judeţ, se află în zona afectată de pesta porcină africană, după ce boala a fost confirmată şi la un mistreţ împuşcat în Şura Mică.

„Un mistreţ împuşcat în fondul de vânătoare al Direcţiei Silvice Sibiu de pe raza comunei Şura Mică a fost confirmat cu pestă porcină africană. Prefectul Maria Minea a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Judeţul Sibiu, care a aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreţi – Fondul de Vânătoare nr. 20 Şura Mică. Imediat după confirmarea bolii, a fost stabilită zona afectată, care reprezintă o rază de 13 kilometri de la caz (locul unde a fost vânat mistreţul). Zona afectată este formată din zona infectată (cu o rază de 8 kilometri de la caz) şi zona tampon, de încă 5 kilometri în exteriorul zonei infectate”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Localităţile aflate în zona infectată sunt: Topârcea, Amnaş, Mag, Cristian, Rusciori, Şura Mică, Ocna Sibiului. Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt: F.V.19 Ocna Sibiului, F.V.16 Apold, F.V.20 Şura Mică, F.V.21 Şelimbăr. Localităţile aflate în zona tampon sunt: Armeni, Alămor, Gusu, Ludoş, Sângătin, Apoldu de Jos, Aciliu, Sălişte, Galeş, Vale, Săcel, Sibiel, Fântânele, Orlat, Gura Râului, Sibiu, Şura Mare, Mândra, Loamneş, Apoldu de Sus. Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon sunt: F.V.18 Păuca, F.V.17 Sângătin, F.V.14 Sălişte, F.V.13 Gura Râului, F.V.22 Hamba, F.V.25 Slimnic.

În zona afectată, timp de 60 de zile de la confirmarea bolii, se vânează integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pândă şi dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare.

„Aceştia vor fi neutralizaţi prin îngropare în gropi executate de gestionarii fondurilor de vânătoare. Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreţi şi prădători. În locurile publice şi pe drumurile de acces în fondurile de vânătoare, au fost amplasate afişe/pancarte cu inscripţia ‘Intrarea interzisă! PPA’ „, se mai arată în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Măsurile de control se menţin timp de 12 luni de la constatarea ultimului caz de pestă porcină africană la porcii mistreţi în zona infectată determinată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*