Muzeul Brukenthal versus România TV: Tabloul din biroul lui Iohannis a fost împrumutat legal

Muzeul Naţional Brukenthal protestează faţă de folosirea „injustă, abuzivă şi subiectivă” a informaţiilor oferite postului de televiziune România TV, legate de tabloul de patrimoniu aflat în biroul primarului Klaus Iohannis.

Redăm mai jos comunicatul transmis de conducerea instituției:

În urma publicării de către România TV pe site-ul www.romaniatv.net a ştirii cu titlul „Klaus Iohannis şi-a agăţat în birou un tablou luat din Muzeul Brukenthal. VEZI DOVADA!” formulăm următorul protest:

Muzeul Naţional Brukenthal protestează faţă de folosirea injustă, abuzivă şi subiectivă a informaţiilor oferite de instituţia noastră postului de televiziune România TV, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
La solicitarea scrisă a doamnei Iuliana Damian, reporter corespondent România TV, privind furnizarea de informaţii despre tabloul “Vedere generală a oraşului Sibiu în anul 1808“, Muzeul Naţional Brukenthal a răspuns că lucrarea în cauză face obiectul Contractului de împrumut nr. 3304 din data de 8.08.2006 încheiat între instituţia noastră şi Primăria Municipiului Sibiu, că lucrarea este supusă periodic verificărilor specialiştilor muzeului cu privire la starea de conservare, expunere şi păstrare şi că Primăria Municipiului Sibiu a încheiat contractul de asigurare pe cheltuiala sa pentru această lucrare, nicidecum faptul că acest tablou a fost luat “abuziv” şi “în mod necorespunzător din Muzeul Brukenthal”, aşa cum se precizează în articolul citat.
Facem, de asemenea, precizarea că tabloul a fost comandat de magistratul (primarul) oraşului la începutul secolului al XIX-lea pictorului Franz Neuhauser cel Tânăr, cu scopul de a fi expus în Primăria oraşului, care a funcţionat vreme de patru secole în Casa Altemberger, actualul sediu al Muzeului de Istorie din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. În anul 1952, tabloul a fost preluat de la Sfatul Popular al Oraşului de către muzeu.
Prin Contractul de împrumut, încheiat între muzeu şi Primăria Municipiului Sibiu, lucrarea a revenit la destinaţia iniţială pentru care a fost comandată, aceea de a decora Primăria oraşului.
În consecinţă, Muzeul Naţional Brukenthal protestează faţă de folosirea injustă şi subiectivă a unor informaţii ce privesc patrimoniul cultural naţional, atâta timp cât noi le-am raportat cu obiectivitate.
Anexăm la prezentul protest solicitarea doamnei Iuliana Damian, reporter corespondent România TV, înregistrată la Muzeul Naţional Brukenthal cu numărul 3738/ 13.11.2014, precum şi răspunsul oferit de instituţia noastră şi înregistrat cu numărul 3742/ 13.11.2014.
Prof.univ.dr. Sabin Adrian LUCA
manager Muzeul Naţional Brukenthal


One Comment

  1. cacania tv says:

    Cacania Tv , cui ii pasa de bamblegii care i jura când li se scoala si pe cine vor ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*