N-au venit vaccinurile

Cu toate că vremea s-a răcit, stocurile de vaccin antigripal lipsesc încă la Direcția de Sănătate Publică Sibiu. Medicii stabilesc, în aceste zile, necesarul de doze, după care datele vor fi transmise la Ministerul Sănătății.

Medicii de familie din județul Sibiu mai au la dispoziție câteva zile pentru a trimite la Direcția de Sănătate Publică necesarul de doze de vaccin antigripal pentru acest sezon. Centralizarea se va încheia luni, 15 octombrie, atunci când oficial va începe și campania națională de imunizare a populației împotriva gripei. „La Direcția de Sănătate Publică se așteaptă din teritoriu de la medicii de familie catagrafia populației la risc. Data limită la care așteptăm aceaste catagrafii este 15 octombrie, după aceea urmează să facem centralizarea și să trimitem datele la Ministerul Sănătății, de unde în funcție de necesități și după închiderea procedurilor de achiziție a vaccinului la nivel național, va începe distribuirea acestuia către direcțiile județene de sănătate publică“, explică Simona Berariu, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu. În sezonul trecut, în județul Sibiu au fost identificate peste 80.000 de persoane cu risc, DSP dispunând de un stoc de 27.635 de doze de vaccin, dintre care 6.435 au fost achiziționate în regim de urgență. În prezent nu a fost semnalat nici un caz de gripă în județul Sibiu, iar numărul infecțiilor acute respiratorii raportate în ultima săptămână a fost de 1.204, cu 30% mai puține față de aceiași perioadă a anului trecut.

Şi pentru nou-născuți

Anul acesta, Ministerul Sănătății a anunțat că va achiziționa un milion de doze de vaccin antigripal, în valoare de peste 11 milioane de lei. La începutul anului, ministerul a decis retragerea celor 18.000 de vaccinuri rămase în cabinetele medicale sibiene, din cauza suspiciunilor legate de calitatea dozelor produse de Institutul Cantacuzino. Astfel, în acest sezon rece, în campania gratuită de imunizare a populației vor fi folosite pentru prima dată doze cumpărate din străinătate. În prezent, vaccinul antigripal poate fi găsit în farmacii la prețul de aproximativ 35 de lei. Pe lângă vaccinul antigripal, la Direcția de Sănătate Publică sunt așteptate să sosească și dozele pentru imunizarea nou-născuților, vaccinul hexavalent și cel pentavalent. Și în acest caz Ministerul Sănătății anunța la începutul lunii ca va achiziționa cantitatea necesară prin procedură de negociere directă, în maxim două săptămâni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*