Opinia unui expert în sănătate publică: Nu are rost să dezinfectăm suprafețele, probabilitatea de infecție este scăzută

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică în cadrul UBB, a explicat de ce nu este necesară dezinfectarea suprafețelor pentru a preveni infecția cu COVID-19. Specialistul îndeamnă la spălarea frecventă a mâinilor, ca măsură de prevenție.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică în cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), a explicat de ce nu este necesară dezinfectarea suprafețelor pentru a preveni infecția cu noul coronavirus. Conform specialistului, probabilitatea de a ne infecta cu COVID-19 după ce atingem suprafețe care ar putea fi contaminate este extrem de scăzută. Profesorul clujean recomandă spălarea mâinilor, ca cea mai eficientă metodă de prevenție.

 

„Acum un an dezinfectam totul, fie că erau suprafețe ori străzi. Nu are sens să mai dezinfectăm. La începutul pandemiei, când s-au luat probe de pe suprafețe din spitale sau alte locuri, s-a găsit ARN de virus, practic s-a găsit virusul, însă ARN-ul de virus în mediul exterior supraviețuiește, dar are viabilitate extrem de scăzută. A putut fi ținut în viață oarecum, doar în laborator. Probabilitatea de infecție de pe suprafețe este extrem de scăzută. Ar trebui ca cineva să lingă clanța, iar tu să vii să pui mâna pe clanță, după care să îți pui mână în gură imediat după aceea, pentru a avea șanse să te infectezi”, a explicat expertul.

Cherecheș recomandă însă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, pentru a elimina șansele de infectare.

„Chiar și în condițiile în care probabilitatea de infecție de pe suprafețe este foarte redusă, spălarea pe mâini cu apă și săpun previne 100% probabilitatea de infecție de pe suprafețe”, a mai precizat profesorul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*