Organizația PNL Agnita a demisionat: „Agnita pierde pe toate planurile“. PNL Sibiu, acuzat că încalcă flagrant statutul și regulamentul partidului

Cea mai puternică organizație locală de pe Valea Hârtibaciului a ajuns în derivă, după demisia președintelui Radu Curcean și a altor membri marcanți ai filialei. Impunerea unui candidat la Primărie din afara vechiului nucleu al PNL este motivul acestei rupturi între agnițeni și cei de la centru. Pentru a afla mai multe despre situația din organizația locală Agnita, am discutat cu președintele demisionar Radu Curcean.

Mesagerul de Sibiu: Cât timp ați fost președinte al Organizației PNL Agnita?

Radu Marius Curcean: Din anul 2014, de la fuziunea PDL cu PNL și până în prezent, fiind reales în 2017. Am demisionat ieri.

Mesagerul de Sibiu: De ce ați demisionat din Partidul Național Liberal, dvs. și cei opt colegi?

Radu Marius Curcean: Consider că PNL este un partid nereformat, atâta vreme cât democrația și votul majorității sunt încă noțiuni străine pentru filiala PNL Sibiu, organizație care o tutelează pe cea din Agnita. Așa se vede din interior. Nu mai văd diferența dintre ei și PSD, cel puțin acum.

Mesagerul de Sibiu: Ce vă determină să afirmați asta?

Radu Marius Curcean: Organizației Locale a PNL Agnita i s-a impus de către conducerea filialei Sibiu candidatul pentru Primăria orașului Agnita. Cum deja ați aflat de pe rețelele de socializare, candidatul PNL la alegerile locale din anul acesta este o persoană nou venită, de la PMP, care și-a negociat candidatura direct la Sibiu. Consider acest demers lipsit de respect față de organizația pe care până ieri, am condus-o. Mai grav este că au încălcat cele mai elementare principii statutare. La solicitarea unuia dintre colegi, care mi-a comunicat că dl. Șchiau ar dori să candideze la primăria Agnita din partea PNL, în ședința din 6 februarie 2020, în cadrul organizației Agnita am luat în discuție intenția neîmpărtășită organizației noastre de a candida ca și reprezentant al PNL Agnita a domnului Șchiau și intenția domnului Stănuleț Chirion, vechi membru PNL, fost primar al comunei Chirpăr, timp de două mandate încheiate cu multe reușite în ce privește investițiile în comuna sa. Domnul Șchiau a obținut doar 3 voturi din totalul celor 17 membri prezenți în ședința Organizației PNL Agnita, așa încât nu a putut fi desemnat candidatul nostru. Totuși, cum se poate constata de pe pagina PNL Agnita, la ordinul filialei PNL Sibiu, dl. Șchiau a fost desemnat candidatul PNL Agnita.

Ce s-a întâmplat este împotriva statutului și regulamentului publicat pe site-ul istoricului Partid Național Liberal, având în vedere că eu și colegii mei ne-am exprimat prin vot opțiunile în ședința din 6 februarie. În 8 februarie m-am aflat la Filiala Sibiu a PNL, comunicându-le hotărârea organizației. Mi s-a transmis că tot ce Organizația Agnita a hotărât nu contează pentru că ei deja au hotărât. În consecința am demisionat toți cei care nu puteam accepta acest tratament. Regulamentul spune la art. 65 litera f) că BPL „coordonează activitățile de recrutare, selecție, stabilire și instruire a candidaților pentru alegerile locale și pentru funcțiile numite la nivel local […]“. Mă surprinde lipsa de aplecare spre dialog a celor de la PNL Sibiu, Agnita chiar nu-i gluma nimănui.

Biroul local, în data de 8 februarie, era încă prezidat de mine și nu există încă o organizație nou înființată la Agnita, nu până ieri, așadar nu avea cine să-l desemneze statutar pe dl. Șchiau candidatul PNL, așa cum apare notat pe pagina PNL Agnita. Când  beția puterii adoarme rațiunea, se pare însă ca regulile sau bunul-simț nu mai  contează. De ieri, practic, Agnita nu mai are organizație PNL, dar nici nu pare să mai fie nevoie de ea. PNL Sibiu hotărăște ce-i mai bine pentru Agnita, iar Agnita trebuie să se supună. E exact ca în vremea în care PNL venea cu Cindrea de mână în Agnita.

Puteau avea răbdare cel puțin să completeze câteva adeziuni, de ochii lumii, să aleagă un nou birou la Agnita și doar apoi să trâmbițeze vestea. Pentru asta nu trebuie să fii nici politician, nici foarte deștept, trebuie să ai doar puțin bun simț, un minim de respect pentru oamenii care fac politica PNL de cel puțin la fel de multă vreme ca ei.

Când am spus că o să fie bine, a fost bine, când am spus că o sa iasă prost, a ieșit prost. Acuma e pe cale să iasă iar prost, dar n-o să sprijin asta, nu în orașul în care trăiesc. Parcă PNL a avut, cândva, sloganul „noi vrem respect“. Asta-i culmea!

Mesagerul de Sibiu: De ce nu ați fost de acord ca dl. Șchiau să fie candidatul PNL Agnita pentru primărie?

Radu Marius Curcean: Nu am încredere în oamenii care caută să ajungă rapid, altfel decât firesc la conducerea unui grup. Nu am încredere în cei care intră prin ușa din spate. Domnia sa nu a trecut prin Organizația Agnita nici să ne salute, darămite să devină membru și să ne facă cunoscute intențiile sale, un program, ceva idei. Bănuiesc că a învățat undeva cum să se strecoare, cum să „se descurce“, dar asta nu-i o recomandare pentru poziția de primar. Nu-i suficient să fii din partea unui partid, am avut primari care au fost de alta culoare politică decât guvernul și au răzbit. Am avut și din cei care erau de culoarea potrivită și n-au fost în stare de nimic.

Pagina de Facebook PNL Agnita informează că „sâmbătă, 08.02.2020, s-a stabilit candidatul pentru funcția de primar al orașului Agnita în persoana domnului Alin Schiau”

Azi a trecut din barca PMP la PNL, iar mâine, când PNL va scădea în sondaje, se va muta, probabil în altă barcă. Pentru a fi primarul potrivit pentru Agnita nu este suficient să ieși bine în poze. Etică, moralitatea, verticalitatea și priceperea dovedită sunt trăsăturile de caracter care ar trebui să definească un candidat. Candidatura impusă de șefii de la Sibiu îi satisface doar pe ei și două-trei persoane care au ambiții mult peste ceea ce pot. Oamenii politici își doresc doar buni soldați, care să servească partidul, să le aducă voturi, noi nu am fost și nu suntem așa. Nu cred că poate, o astfel de persoană, în opinia mea să reprezinte un oraș, nu orașul nostru. În sud da, am văzut că se întâmplă, dar nu aici.

Mesagerul de Sibiu: Pe cine ar fi dorit organizația PNL Agnita să promoveze pentru funcția de primar al orașului în locul d-lui Șchiau?

Radu Marius Curcean: Era firesc să promovăm o persoană pricepută în administrație, respectată și agreată de majoritatea organizației, fidelă PNL, cum este domnul Stănuleț Chirion, pentru că munca începe doar după ce se termină campania electorală. Acesta în urma sondajului efectuat în oraș a ieșit primul în preferințele agnițenilor și s-a bucurat de majoritatea voturilor din organizație. Sunt cunoscute reușitele sale în comuna unde a fost primar 8 ani de zile. Îl apreciem în primul rând pentru că a dovedit că poate. Nu-l cunoaștem pe dl. Șchiau și nu putem să-l sprijinim. Nu pot gira aceasta. Așa înțelegem noi democrația, așa vedem tradiția PNL. Așa ne-am format și doar astea sunt valorile în care cred.

Mesagerul de Sibiu: Ce veți întreprinde în continuare?

Radu Marius Curcean: Orice sfârșit înseamnă și un nou început. Iubesc comunitatea în care m-am născut și trăiesc. Nu voi rămâne deoparte în această luptă. De 8 ani încoace, Agnita pierde pe toate planurile. Am multă experiență și pricepere de împărtășit. Sunt gata să o dăruiesc unor tineri integri, morali, capabili să răstoarne ordinea nefirească a lucrurilor ce și-a făcut loc în orașul nostru. În 2004, când am ajuns la primărie, mi-ar fi prins bine priceperea pe care astăzi sunt capabil să o împărtașesc celor vor încerca reconstruirea orașului și binele comunității. Pe aceștia o să-i învăț în următorii 4 ani cum trebuie făcută administrația unui oraș, căci ei trebuie să ducă Agnita mai departe după acest mandat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*