Peste 3.000 spectatori la „Sibiu Opera Festival”

Ediţia cu numărul 15 a proiectului “Sibiu Opera Festival” s-a încheiat vineri, 30 septembrie 2016 la Sala Thalia printr-un concert vocal-simfonic desfăşurat cu casa închisă: Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Timp de 20 de zile, peste 3000 de sibienii au participat la spectacole de operă, balet, musical, recitaluri camerale, etc. Cele 12 evenimente incluse în proiect au adus la Sibiu un număr de peste 800 de artişti din ţară şi străinătate.

_dsc0536Festivalul a debutat cu Gala Extraordinară de Operă a mezzosopranei Ruxandra Donose. “Este o bucurie să cânţi în această sală şi cu această orchestră plină de entuziasm şi de muzicalitate. Am savurat acustica minunată şi publicul cald şi emoţionant” a declarat Ruxandra Donose după concertul de la Sibiu.  Sibiu Opera Festival a continuat cu ediţia a VIII-a a concursului de canto “Vox Artis”. 34 de tineri artişti din Koreea de Sud, Danemarca, Polonia, Cehia, Slovacia, Franţa Germania, Rusia, Olanda, Ungaria şi România au concurat în faţa unui juriu compus din personalităţi ale scenei lirice internaţionale. Premiile au fost împărţite între Franţa, România şi Rusia (România/Franţa – locul II şi Rusia/Franţa – locul III).

Pentru copii

Primul spectacol de operă din programul festivalului a fost „Boema” de G. Puccini pus în scenă de soliştii, orchestra şi corul Operei Române din Cluj-Napoca. Evenimentul a constituit o premieră pentru Sibiu şi datorită spaţiului în care s-a jucat: Sala Redal Expo. Aproximativ 500 persoane au aplaudat în picioare prestaţia impecabilă a artiştilor clujeni.

Două evenimente din program au fost dedicate în principal copiilor. Soliştii şi ansamblul Operei Comice pentru Copii din Bucureşti au pregătit o Gală de Operă şi Balet cu o selectie a celor mai frumoase momente din spectacolele lor iar Teatrul „Stela Popescu” a prezentat micilor spectatori povestea lui Aladin într-un musical de Roman Vlad.

Take a break

Genericul „Take an Opera Break” reprezintă o iniţiativă cu caracter de unicitate la noi în ţară, care, la ediţiile anterioare ale festivalului, a înregistrat un succes peste aşteptări. Sub forma unor scurte concerte de arii din opere, desfăşurate pe parcursul a trei zile, muzica a fost desprinsă din spaţiul închis, pretenţios al sălii de concert, fiind răspândită în mijlocul publicului larg, în spaţii publice, neconvenţionale. Anul acesta – pe lângă deja tradiţionalele spaţii de la Aeroport sau Primărie –  pauza de operă a mai fost luată în sala de şedinţă a Consiliului Judeţean şi Piaţa Mică.

Sibieni pe scenă

Trei muzicieni profesionişti, al căror destin artistic este strâns legat de orașul Brașov, s-au reunit într-un grup artistic inedit: voce, clarinet, pian. Iar Sibiu Opera Festival a oferit prilejul sibienilor să îi întâlnească: Cristina Radu – soprană, Ciprian Dancu – clarinet şi Steffen Schlandt – pian au completat afişul festivalului cu un recital de lieduri şi arii din opere desfăşurat la Biserica Evanghelică Sf. Ioan. Acelaşi spaţiu a devenit festiv odată cu seara de 23 septembrie atunci când a fost programat concertul aniversar Carmen-Petra Basacopol. Născută la Sibiu, Carmen Petra Basacopol este una dintre cele mai reprezentative compozitoare ale şcolii româneşti contemporane. Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru acest eveniment iar plusul de unicitate a fost dat de prezenţa în sală a compozitoarei sibiene.

Al doilea spectacol de operă din cadrul proiectului i-a avut protagonişti pe soliştii şi orchestra Operei Naţionale din Timişoara. “Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, desfăşurat şi el cu casa închisă, a dovedit încă o dată apetitul crescut al sibienilor pentru acest gen muzical.

Concert A Capella

Biserica Evanghelică din Piaţa Huet a fost gazda unui alt eveniment inedit: „Concertul A Capella” susţinut de Corul Naţional de Cameră Madrigal. Peste 400 de spectatori au venit să asculte cel mai apreciat ansamblu coral profesionist din România, iar aştepările nu le-au fost deloc înşelate.

Sibiu Opera Festival s-a încheiat vineri, 30 septembrie 2016 la Sala Thalia printr-un concert vocal-simfonic desfăşurat cu casa închisă: Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Soprana Lauren Fagan şi mezzosoprana Rachel Kelly din Marea Britanie, tenorul Toni Bardon şi  basul Gelu Dobrea din România, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu condusă de dirjorul Mark Stringer din Austria au marcat festiv finalul acestui proiect.

Sibiu Opera Festival este un eveniment organizat de Filarmonica de Stat Sibiu cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu. Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*