Record la Păltiniș

Ciprian Bălănescu și Tabita Teușan au fost cei mai rapizi în cursa Păltiniș 1000 și au stabilit, astfel, recordurile la masculin și feminin în cea mai grea cursă de sprint pe 1.000 de metri din România.

Pe pârtia de schi Oncești din stațiunea Păltiniș s-a desfășurat, sâmbătă, 15 octombrie, prima ediție a cursei Păltiniș 1000, o cursă de sprint, în urcare, pe distanța de 1.000 de metri. Startul s-a dat de pe platoul de lângă telescaun, iar sosirea a fost în vârful pârtiei de schi. Diferența de nivel de la start la sosire a fost de 241 de metri, iar panta a avut o înclinație de până la 60 la sută.

Provocarea câștigătorului

Ciprian Bălănescu a parcurs traseul cu timpul de 9 minute și 20 de secunde, stabilind astfel primul record al competiției. „A fost o cursă frumoasă și acum, după ce am stabilit cel mai bun timp, aștept cu nerăbdare pe cineva care să-mi doboare timpul la ediția următoare. Voi încerca să fiu și anul viitor la start, pentru a-mi corecta propriul record”, a mărturisit Bălănescu.

O sibiancă s-a impus la feminin

La feminin, recordul a fost stabilit de Tabita Teușan, care a reușit să parcurgă traseul cu timpul de 10 minute și 5 secunde. La doar 14 ani, sportiva CSȘ Şoimii Sibiu are deja în palmares o serie de titluri naționale la atletism la categoria sa de vârstă și acum este și deținătoarea primului record în cea mai grea cursă de sprint pe 1.000 de metri din România. „Cel mai greu a fost pe ultima urcare. Nu mă așteptam la un timp atât de bun. Acum știu care este referința și pentru ediția viitoare mă voi antrena pentru a coborî sub 10 minute pe cei 1.000 de metri”, promite tânăra.

 

tabita-teusan-foto-ovidiu-matiu

Tabita Teușan | foto: Ovidiu Matiu

I-a plăcut traseul

Toma Coconea, invitatul special al primei ediții Păltiniș 1000, a parcurs traseul în 10 minute și 17 secunde, iar după aceea a făcut o demonstrație de zbor cu parapanta. „Traseul a fost foarte solicitant și cu siguranță voi veni și la ediția următoare, pentru că sunt foarte motivat să-mi îmbunătățesc timpul”, susține Coconea.
Pe podiumurile celor trei categorii, la feminin, au urcat: Tabita Teușan (locul I, categoria 14 – 25 ani), Adriana Plosnita (locul I, categoria 26 – 40 ani), Diana Vasiu (locul II, categoria 26 – 40 ani) și Aurelia David (locul I, categoria 41+). La masculin, Andrei Bălășan, Paul Scurtu și Andrei Fogoroșiu au fost pe podium la categoria 16 – 25 de ani, Ciprian Bălănescu, Toma Coconea și Adrian Plosnita la categoria 26 – 40 de ani, iar Francis Sarosi, Petre Manu și Ovidiu Tănase la 41+.

Nu contează timpul!“

Pentru a încuraja un stil de viață sănătos, organizatorii au oferit și trofeul „Lucky Looser” participantului cu cel mai slab timp, tocmai în scopul de a-l motiva să-și depășească limitele. Fericitul pierzător de sâmbătă a fost Gabriel Dogaru, cu 25 de minute și 42 de secunde. „Nu contează timpul, ci rezultatul final. Am reușit să urc pârtia de la Păltiniș și asta este cel mai important. A fost o zi frumoasă, în care am făcut multă mișcare în aer liber și rezultatul acesta mă motivează și mai mult să îmi schimb stilul de viață într-unul mai sănătos”, a explicat acesta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*