Regal de concerte de muzică de cameră, la cea de a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Clara Haskil”

La finalul acestei luni, în perioada 27-29 octombrie, Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu găzduieşte o nouă ediţie a Festivalului Internaţional Clara Haskil (FICH), primul proiect de talie internaţională din România care îşi propune să readucă în actualitate numele inegalabilei pianiste de origine română.

Valentin Răduțiu

Ca şi la ediţiile anterioare, artişti valoroşi ai scenei muzicale contemporane le dau întâlnire iubitorilor de muzică clasică din Sibiu în cadrul a patru mari concerte – trei evenimente de seară şi un concert matinee, în data de 29 octombrie. Biletele au fost puse deja în vânzare şi pot fi achiziţionate de la casieria Sălii Thalia sau, online, prin Bilet.ro şi Eventim.ro, programul fiind disponibil pe site-ul oficial al festivalului.

Schimbări în arhitectura programului, un concert matinee

Spre deosebire de ediţiile anterioare, arhitectura programului din 2017 este uşor diferită.

‘Anul acesta, îndrăznim o nouă formulă: încercăm să punem în valoare diferitele posibilităţi care se deschid atunci când muzicienii invitaţi acceptă să urce pe scenă singuri, în duo, trio sau alături de orchestră, îmbinări în program care permit o explozie de diversitate în repertoriul propus. În plus, repertoriul în sine al ediţiei din acest an este unul de care suntem extrem de bucuroşi: de la ultimele lucrări scrise pentru pian de Robert Schumann (Gesange der Fruhe op. 133) şi de Franz Schubert (Drei Klavierstucke D. 946), atât de complexe, la luminosul Mare Duo în La Major de Schubert, până la binecunoscutul şi atât de apreciatul trio Dumky de Dvorak – contrastul nu ar fi putut fi mai mare! Sperăm ca, şi în acest an, publicul să recunoască spiritul festivalului, să aprecieze programul propus şi să ne fie din nou alături cu emoţii puternice în suita de concerte care îi aşteaptă timp de trei zile pline la Sala Thalia’, a mărturisit pianista Alina Azario, iniţiatoarea şi directorul artistic al festivalului.

După 10 ani, Noapte transfigurată de Arnold Schonberg, pe scena Sălii Thalia

Orchestra Simfonică Bucureşti va întări acest contrast, în data de 28 octombrie, când îl va acompania pe violoncelistul Valentin Răduţiu în concertul în Do major de Haydn, iar apoi va interpreta ‘Noapte transfigurată’ de Arnold Schonberg, o lucrare mai rar interpretată în România, dar care rămâne una dintre creaţiile cele mai cunoscute şi apreciate de public ale acestui compozitor.

Ca un ecou vor răsuna şi suitele pentru violoncel solo nr. 1 şi 2 de J.S. Bach în interpretarea lui Niklas Schmidt, care tocmai a terminat de înregistrat integrala lor – aceste lucrări sunt considerate a fi ‘Everestul’ oricărui violoncelist, iar imortalizarea unei interpretări reprezintă pentru orice muzician o mare provocare.

Iar duo-ul format acum mulţi ani între violoncelistul Valentin Răduţiu şi Per Rundberg va închide festivalul cu un program extrem de contrastat: plecând de la Variaţiunile de Beethoven pe tema ‘Bei Mannern welche Liebe fuhlen’ din ‘Flautul Fermecat’ de W.A. Mozart, continuând cu sonata a 2-a de Brahms şi culminând cu Sonata în re minor de Şostakovici.

Nume importante ale scenei internaţionale, în programul ediţiei 2017

Pe lista artiştilor care vor urca pe scenă la ediţia din acest an se află: Niklas Schmidt – artist laureat cu premii prestigioase în întreaga lume, fondatorul Trioului ‘Fontenay’, alături de care a performat pe scenele celor mai importante săli de concerte din New York, Paris sau Londra, Valentin Răduţiu – câştigătorul premiului al doilea la Concursul Internaţional ‘George Enescu’, ediţia 2012, un nume în plină ascensiune, apreciat de criticii de la Suddeutsche Zeitung drept ‘unul dintre cele mai mari talente de astăzi’, Per Rundberg, cunoscutul pianist suedez care semnează cea dintâi înregistrare completă a compoziţiilor lui George Enescu pentru pian şi violoncel (alături de Valentin Răduţiu), violonistul Adrian Iliescu, câştigătorul a numeroase distincţii atât în ţară, cât şi în străinătate, prim concertmaestru, din 2013, al Orchestrei Hamburger Symphoniker, şi artişti care au încântat publicul Festivalului şi la ediţiile anterioare, precum pianista Alina Azario şi Orchestra Simfonică Bucureşti – anul acesta, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru.

O nouă ediţie a celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil

Una dintre surprizele ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional Clara Haskil o reprezintă lansarea, în avanpremiera concertelor de la Sala Thalia, a unei noi traduceri, publicate de Editura Humanitas (traducere de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu şi Adina Cobuz), a celei mai cunoscute biografii a Clarei Haskil, după exact 30 de ani de la prima apariţie în limba română: este vorba despre volumul lui Jerome Spycket.

Bilete

Biletele pentru Festivalul Internaţional Clara Haskil 2017 au fost puse deja în vânzare şi pot fi achiziţionate de la casieria Sălii Thalia sau online prin Bilet.ro şi Eventim.ro. Programul festivalului este disponibil pe www.clarahaskil.ro.

Festivalul Internaţional Clara Haskil a fost lansat în 2014, la iniţiativa pianistei Alina Azario, fiind primul eveniment de talie internaţională din România care îşi propune să readucă în actualitate numele inegalabilei pianiste de origine română. Chiar de la debut, instituţii importante, din România şi din străinătate, s-au alăturat proiectului, contribuind la dezvoltarea sa.

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil, ediţia a IV-a, este un proiect cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria municipiului Sibiu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*