Semne bune pe piaţa muncii

 

Cei 15.000 de agenţi economici din judeţul Sibiu au aproximativ 166.000 de angajaţi

Cei 15.000 de agenţi economici din judeţul Sibiu au aproximativ 166.000 de angajaţi

Potrivit datelor ITM Sibiu, judeţul pare să iasă încet, dar sigur, din criză. Numărul de angajaţi a crescut faţă de anul trecut, inspectorii declarându-se multumiţi de tendinţele actuale din piaţa muncii.

Numărul angajaţilor a crescut în ultimul an cu un procent în judeţul Sibiu, ajungând la 166.000 de persoane. 80% dintre aceştia sunt angajaţi cu contract individual de muncă. Alţi aproximativ 34.000 de sibieni sunt plătitori de impozit, fiind angajaţi cu alte forme legale, se arată în cel mai recent raport din ultimele nouă luni prezentat de inspectorii ITM Sibiu.

 

 

Mai multe firme

 

De cealaltă parte, în ceea ce priveşte agenţi economici activi din judeţ, în prezent numărul acestora a ajuns la 15.000, faţă de 14.300 raportaţi la sfârşitul anului 2010 de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sibiu. „80% dintre persoanele active pe piaţa muncii se regăsesc în microîntreprinderi, 15% în întreprinderile mici, 4% mijlocii şi 1% în intreprinderile mari cu peste 250 de angajaţi. Aici se regăsesc 37% dintre persoanele cu contract individual de muncă“, precizează Francisc Szombatfalvi-Török, inspector şef ITM Sibiu. Numărul angajaţilor din marile intreprinderi a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când erau doar 0,67%.

 

Reclamaţii pentru neplata salariului

 

Totodată, în primele nouă luni ale anului, inspectorii de muncă au analizat şi soluţionat un număr de 381 de sesizări, reclamaţii şi adrese primite de la angajaţi, angajatori şi alte instituţii. Principalele motive reclamate au fost: neplata drepturilor salariale şi a altor drepturi băneşti, în peste 92% dintre cazuri, nerespectarea timpului de lucru şi a repausului săptămânal – 7%, neeliberarea carnetului de muncă şi a adeverinţelor de vechime – 6,75% şi neîncheierea contrcatului individual de muncă – în 5,8% dintre cazuri. Până la sfârşitul lunii septembrie, au fost predate de angajatorilor peste 42.000 de carnete de muncă din totalul de 43.372 de carnete pe care ITM Sibiu le mai avea în păstrare, astfel că la această dată au mai rămas de predat 1.219 carnete de muncă. De asemenea, la finale lunii septembrie ITM Sibiu mai are un stoc de 13.752 de carnete „pasive“ neridicate şi fără proprietar.

 

Lăudaţi de la centru

 

Datele prezentate privind evoluţia pieţei muncii în judeţul Sibiu şi activitatea instituţiei au fost redactate în raportul de analiză prezentat echipei de evaluare a Comitetului Înalţilor Responsabili cu Inspecţia Muncii prezente la Sibiu. Cei doi membri ai comisiei, reprezentanţi ai statelor membre UE din Danemarca şi Grecia, au apreciat activitatea inspectoratului şi calitatea serviciilor oferite cetăţenilor. Un raport final însoţit de concluzii urmează a fi prezentat la sfârşitul anului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*