Sibiul va fi Capitală Universitară Europeană pentru a cincea oară

Cea de a V-a ediție a proiectului Sibiu Capitală Universitară Europeană va debuta luni, 13 mai.

Proiectul are cinci evenimente componente: Săptămâna Internațională a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu (13 – 17 mai), The World Café – From International Higher Education to Global Citizenship (16 mai); Z9Festival – Festivalul Internațional Studențesc „Zona Nouă”, ediția a V-a (13 – 14 iulie), atelierul de lucru creativ „Bunele maniere pentru o integrarea armonioasă în comunitatea globală“ (31 octombrie – 1 noiembrie) și „Experimente și euristică în medicină“ (15 – 20 octombrie).

Proiectul Sibiu – Capitală Universitară Europeană facilitează accesul publicului larg la cultura vie și explorează noile tendințe în materie de educație, conștientizând poziția în care se regăsesc România și cultura română în contextul contemporan, deschizând astfel calea pentru formarea unei imagini de ansamblu asupra modurilor în care a evoluat cultura română până în zilele noastre. Atingând domenii în care societatea are un grad ridicat de interes (turism, migraţie, sănătate, diplomație culturală, educația tinerilor, relația părinți-școala-comunitate, arta, cultură contemporană, traducere literară, literatură), proiectul vizează îmbunătăţirea reală a comunicării dintre cultura română şi alte culturi şi reevaluarea statutului educaţiei în context internaţional. Dincolo de apropierea unor tehnici concrete prin care educaţia poate fi îmbunătăţită se doreşte contactul direct cu exponenţi ai instituţiilor culturale şi de educaţie influente la nivel global. Este susținută, totodată, și exprimarea liberă a tinerilor, în spirit european.

Astfel, anul 2019 reiterează rolul ULBS ca centru important de creaţie şi diseminare de iniţiative culturale şi educaţionale aducând, alături de proiecte cu o foarte bună continuitate până în prezent noi evenimente şi concepte de interes major pentru societate în sens larg şi pentru comunitatea locală.

Deschiderea oficială a proiectului Sibiu – Capitală Universitară Europeană va avea loc luni, în sala Senatului Universității „Lucian Blaga”, odată cu aceasta demarând și Săptămâna Internațională.

International Week

International Week va presupune prezența a aproximativ 60 de participanți de marcă din Europa, America, Africa şi Asia (Ucraina, Egipt, Filipine, Uzbekistan, Malaysia, Indonezia, Turcia, Armenia, Austria, Polonia, Spania, SUA, China, Rusia, Burundi, Germania, Serbia, Letonia, Olanda), care vor susţine, pe durata unei săptămâni, prelegeri pe tematici diverse, de actulitate, deschise publicului.

Programul detaliat al prelegerilor poate fi consultat pe http://international.ulbsibiu.ro/iweek.

Cafeneaua mondială

The World Café – From International Higher Education to Global Citizenship are ca scop organizarea unui atelier de lucru creativ pentru schimburi de bune practici în dezvoltarea „cetățeanului global”. Acest atelier urmărește implicarea unor universitari străini de la instituții partenere ale ULBS, din peste zece țări, într-o discuție despre cetățenia globală și despre contribuția pe care universitățile o pot aduce la formarea cetățenilor globali. Se dorește ca, prin acest atelier, fiecare reprezentant al instituțiilor de învățământ superior să poată crește gradul de conștientizare a membrilor societății locale cu privire la elementele ce compun conceptul de cetățenie globală, dezvoltate de Institutul Kohnstamm din Amsterdam.

Prinde rădăcini

Festivalul Internațional Studențesc „Zona Nouă”, ediția a IV-a, continuă conceptul de eveniment propus anul trecut, la aniversarea a 10 ani de la Maratonul European de Poezie de la Sibiu, extinzând însă aria de impact a acestuia prin propunerea a patru componente constitutive. Prima vizează o serie de lecturi, performance-uri, momente muzicale și proiecții video ce vor avea loc în format maraton, începând după-amiaza și terminând a doua zi dimineața. Vor fi prezenți la Sibiu, pentru a iniția un dialog cu publicul, poeți, artiști vizuali și muzicali recunoscuți și apreciați atât de publicul general, cât și de mediul avizat din nouă țări ale lumii: SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Ungaria, Suedia, Spania, România și Republica Moldova.

Totodată,  Z9MAGAZINE – un număr special al revistei Zona Nouă, dedicat festivalului, care să conțină creațiile artistice ale invitaților străini în traducere în limba română și ale invitaților români în traducere în limba engleză, facilitând astfel o popularizare la nivel larg (național și internațional) a creațiilor artiștilor invitați. O altă componentă vizează Z9VIDEO – o serie de înregistrări video ale invitaților citindu-și textele în limba originală, iar, în final, Z9WORKSHOPS cuprinde o serie de ateliere de scriere creatoare coordonate de scriitori români recunoscuți la nivel internațional, cu studenți și elevi din județul Sibiu, realizate în incinta Facultății de Litere și Arte a Universității sibiene.

Scopul evenimentului este acela de a aduce în fața publicului-țintă o serie de modele culturale care să îi permită o înțelegere de ansamblu a culturii contemporane, încurajând astfel inițiativa artistică, atât a publicului-țintă, cât și a invitaților.

ULBS inovează

„Experimente și Eurostică în Medicină“ – în cadrul manifestării, atelierele medicale interactive includ trei workshop-uri inovative destinate studenților, rezidenților și specialiștilor din domeniul medical, juridic, asistență socială, psihologie, precum și publicului interesat din diferite domenii de activitate. Anatomia chirurgicală a regiunii inghinofemurale este  cheia succesului în chirurgia herniei, workshop ce oferă cunoștințe de bază asupra anatomiei chirurgicale a regiunii inghinofemurale cu scopul de a facilita înțelegerea diverselor tehnici chirurgicale practicate în hernia inghinală și femurală. Modulul acoperă anatomia descriptivă și topografică a peretelui abdominal abordată atât într-o manieră clasică – anterioară, cât și într-una modernă, posterioară, adecvată înțelegerii procedurilor laparoscopice.

Reuniunea include și un curs de inițiere în urologia laparoscopică cu participare internațională (Uro-Lap Sibiu), care are ca scop principal expunerea studenților și medicilor rezidenți la elemente care stau la baza unui tratament de succes prin abord laparoscopic al pacientului urologic precum condițiile necesare la nivelul blocului operator, instrumentarul necesar pentru intervențiile laparoscopice, indicații și contraindicații ale acestor proceduri, pregătire preoperatorie și urmărire postoperatorie a pacienților, tehnici chirurgicale diverse pliate pe necesitatea pacientului, toate cele mai sus menționate formând fundația de bază ale unui tratament eficient. Sesiunea „Particularități în abordarea medicală a victimelor agresiunilor“are scopul de a oferi o viziune integrată în abordarea victimelor agresiunilor fizice  între sistemul îngrijirilor de sănătate şi domeniile conexe. Managementul victimelor heteroagresiunii are un caracter multisectorial, prin implicarea profesioniștilor din sectorul medical, a organelor de urmărire penală și cercetare penală, a instanţelor judecătorești și serviciilor sociale.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*