Spectacolul „Un tramvai numit Popescu” din nou „pe șine”, pe ruta Sibiu – Rășinari și retur

După o pauză de cinci ani, spectacolul de teatru comunitar realizat de Gavriil Pinte după opera antumă și postumă a lui Cristian Popescu se va juca din nou la Sibiu, în tramvaiul care circulă pe ruta Sibiu – Rășinari și retur.

foto: TNRS / Scott Eastman

Prima reprezentație a spectacolului va avea loc joi, 12 iulie, de la ora 19:00. Îmbarcarea și debarcarea spectatorilor se vor face din stația de tramvai din zona Grădinii Zoologice Sibiu.

foto: TNRS / Scott Eastman

„Un tramvai numit Popescu” este un proiect de spectacol de teatru comunitar, itinerant, neconvenţional ce are la bază o dramatizare realizată de regizorul spectacolului, pornind de la operele antume şi postume ale poetului Cristian Popescu. Spectacolul se joacă în tramvaiul care circulă pe traseul Sibiu – Răşinari şi retur. În prima parte a spectacolului, după îmbarcarea publicului şi punerea tramvaiului în mişcare, sunt aduse „în scenă” personajele Familei Popescu şi Arta Popescu. În staţia terminus, la Răşinari, se derulează o secvenţă de teatru de animaţie, o parodie în versuri după „Conu Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale. Păpuşile – instalaţii, Leonida şi Efimiţa, construite după principiul bunraku, sunt animate practic de întreaga trupă de actori. Pe drumul de întoarcere de la Răşinari se derulează Artele lui Popescu: teatrul, circul, muzica, dansul, pictura şi filmul.

foto: TNRS / Scott Eastman

„Pe vremea când mai trăia printre noi, Cristi îmi zicea: «Hai, bătrâne, să ne luăm un aparat de filmat și să urcăm în tramvaie, să facem poeme direct pe oameni»! Poemele lui Cristi sunt teatrale. Unele din cele mai teatrale din câte mi-au fost date mie să cunosc. Chiar și eseurile lui par mai degrabă niște monologuri. Eu n-am făcut decât să detectez personajele. Ca și cum le-aș fi chemat pe nume și ele s-au înfățișat cu replici, în situații (dramatice), cu o oralitate hazlie și, nu se putea altfel, cu poezie. Poemul Popescu circulă de la Sibiu la Rășinari și retur cu un grup de actori demn de admirat măcar pentru faptul că au renunțat la siguranțele și protecția sălilor de teatru și s-au aventurat – o aventură asumată atent, fără teamă, dar cu grijă, într-un spațiu al echilibrului fragil, un spațiu deschis spectatorilor – călători, dar și publicului din afara tramvaiului aflat în trafic, oameni din oraș, din pădure sau din sat. Performanțele actorilor rămân tulburătoare”, a declarat regizorul Gavriil Pinte.

Echipa artistică a spectacolului „Un tramvai numit Popescu”

Regia: Gavriil Pinte
Decorul și costumele: Roxana Ionescu
În distribuție: Florin Coşuleţ, Veronica Popescu / Arina Ioana Trif, Diana Văcaru Lazăr, Liviu Vlad, Dana Taloş, Cătălin Neghină, Gabriela Pîrlițeanu, Codruţa Vasiu, Vlad Robaş

După reprezentația de mâine, prima după o pauză de cinci ani, spectacolul va fi reluat în 15, 22 și 29 iulie, ora 13:00, respectiv în 2 și 9 septembrie, ora 13:00. Biletele pot fi cumpărate de la Agenția Teatrală, Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 17, de pe site-ul oficial al TNRS, la aceleași prețuri ca în agenție sau de pe site-ul entertix.ro.

foto: TNRS / Scott Eastman

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat