Spitalul cere bani

Medicul Livia Ognean şi directorul Spitalului Judeţean, Liviu Cotârlă, le cer sibienilor să doneze pentru Pediatrie

Medicul Livia Ognean şi directorul Spitalului Judeţean, Liviu Cotârlă, le cer sibienilor să doneze pentru Pediatrie

Cel mai probabil, până la sfârșitul anului, unitatea va rămâne fără consumabile pentru îngrijirea prematurilor, iar lista nevoilor nu se oprește aici. „Avem nevoie de foarte multe. Dotarea a fost asigurată de Banca Mondială la începutul anilor ’90 și în 2005-2006, dar aceste aparate au o durată de viață și în plus au vârstă morală, sunt depășite la un moment dat din punct de vedere tehnologic și e nevoie de aparate mai performante și mai bune. De asemenea, avem nevoie de incubatoare, mai avem nevoie de aparate care să susțină respirator copiii care au probleme, mai ales prematurii foarte mici. Mai avem nevoie de ecograf. Şi avem nevoie de consumabile, toate aceste aparate funcționează cu consumabile. Mai avem nevoie iarăși de service specializat, iar service-ul costă foarte mult în zilele noastre. Din păcate, și în acest an, rata prematurității a fost foarte mare, numărul de copii internați în terapie intensivă a fost de asemenea foarte mare în vara asta, iar banii veniți pe programale de sănătate s-au cam dus“, deplânge medicul Maria Livia Ognean și totodată președintele Asociației Baby Care Sibiu.

 

O asistentă la opt copii

 

Altă problemă arzătoare se leagă de monitorizarea nou-născuților, din cauză că personalul medical este insuficient. „În vara asta ni s-a întâmplat să avem o asistentă la 7-8 copii în terapie intensivă, ceea ce este foarte greu“, recunoaşte Ognean. Normele prevăd ca o asistentă de la secţia de terapie intensivă să aibă în grijă maxim doi pacienţi, iar la neonatologia din Sibiu un astfel de cadru medical are o responsabilitate de patru ori mai mare. Aşa se face că reprezentanții spitalului au ajuns să ceară ajutorul sibienilor. „Am vrea să facem mai mult, dar din păcate subfinanțarea sistemului sanitar este o realitate și pentru a putea face mai mult, pentru a putea salva mai mulți copii și pentru a-i salva în condiții cât mai bune, cu cât mai puține sechele, cu cât mai puține complicații, avem nevoie de data aceasta de sprijinul întregii comunități sibiene. Acesta este motivul pentru care asociația a rugat conducerea spitalului și ne bucurăm de sprijinul actualei conduceri a spitalului“, anunţă președintele Asociației Baby Care Sibiu. Campania se intitulează „Un vis, o speranță, o viață“. Toți cei interesați pot dona bani sau obiecte pentru a susține activitatea clinicii de neonatologie.

 

Livia OGNEAN | medic pediatru

 

„Aparatele se pot defecta. Siguranța îngrijirilor suferă și nu ne dorim nici un fel de incidente din acest punct de vedere.”

 

Investiţii la Judeţean

 

45 de aparate de aer condiţionat au fost montate în secţiile oncologie, diabet, medicală I şi II, dializă, gastroenterologie, hematologie, ATI I, UPU, chirurgie I, bloc operator chirurgie, neurochirurgie, ortopedie, urologie, cardiologie I şi II, laborator, neurologie, chirurgie plastică, endocrinologie, oftalmologie, infecţioase, UTS ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Valoarea investiţiei se ridică la 76.000 de lei. Spitalul are acum 137 de astfel de aparate. Zilele trecute, la secţia de boli infecţioase a început montarea geamurilor termopan, care costă 44.500 de lei.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*