Suporterii sibieni, discriminați și jigniți la Oradea! Ei solicită o ANCHETĂ din partea Federației Române de Baschet

Asociația “Al 6-lea jucător”, în calitate de reprezentant al suporterilor BC CSU Sibiu, consideră abuziv și incitator tratamentul la care au fost supuși susținătorii sibieni prezenți la meciurile din deplasare, la Oradea.

foto: Roby Boros

FRB trebuie să ia măsuri, astfel încât incidentele de acest fel să nu se mai repete, indiferent de meci sau sala în care se joacă, afirmă reprezentanții asociației sibiene.

Cei aproximativ 100 de suporteri sibieni care au susținut echipa lui Fleșeriu în Arena „Antonio Alexe” din Oradea, la meciurile din 25 și 27 mai, reclamă următoarele abuzuri:

1. discriminarea în raport cu suporterii echipei gazdă. Galeriei sibiene i-a fost interzis accesul în sală cu orice fel de materiale specifice – a fost obligată să abandoneze la intrare bannerele, tobele și steagurile în culorile BC CSU Sibiu, în condițiile în care acestea sunt permise de regulamentul FRB, iar susținătorii orădeni au fost acceptaţi inclusiv cu suport sonor, boxe și vuvuzele, interzise de regulament.

foto: Roby Boros

2. controlul excesiv din partea firmei de pază angajate să asigure ordinea la cele două meciuri. „Suporterii sibieni au fost supuși unor controale corporale riguroase și intimidante, deși nu au refuzat și nu au opus rezistență în prealabil. De asemenea, nu au fost găsite obiecte interzise asupra suporterilor sibieni, ceea ce denotă reaua intenție din partea organizatorilor vizavi de galeria BC CSU Sibiu”, se arată în sesizarea semnată de suporteri.

3. legitimarea și scoaterea abuzivă din sală a unor suporteri sibieni. Șase persoane care au făcut deplasarea de la Sibiu au fost legitimate de către Jandarmerie și scoase din sală, atât înainte de începerea partidei, cât și în timpul meciurilor. Reprezentanții autorităților nu au motivat gestul lor decât prin faptul că aceste persoane ar fi “suspecte”, a mai menționat sursa citată.

4. indulgența cu care firma de pază și Jandarmeria au îngăduit mesajele reprobabile, incitatoare, ale galeriei adverse. „Printre mesajele afișate s-au numărat «Mizeria trece…/Neuronii nu se mai divid», «Nu mai bine mergeați la fotbal?» și «Viața la sat trăită pe viu/Niște ciobani… așa-i la Sibiu». Permisivitatea cu acest gen de mesaje, care, considerăm noi, nu au ce să caute într-o sală de baschet, denotă un tratament inegal față de cele două galerii prezente la meci”, amintesc cei de la „Al 6-lea jucător”.

„Comportamentele îndoielnice din partea unora suporteri sibieni prezenți la meci nu au vreo scuză, în ciuda numeroaselor provocări din partea conducerii clubului orădean, a unora dintre suporterii orădeni sau a celor care asigurau ordinea în incinta sălii. Aceste comportamente nu au ce căuta într-o sală de sport, vom continua să milităm pentru eliminarea lor şi nici nu reprezintă conduita asumată, cu un efort colectiv de peste 12 ani, a susținătorilor BC CSU Sibiu. În acest context, solicităm Federației Române de Baschet demararea unei anchete și publicarea unui raport în legătură cu faptele consemnate, cât și luarea măsurilor care se impun atât împotriva clubului orădean, cât şi a crainicului care, în repetate rânduri, a incitat publicul încălcând articolul 19.38, alineatele c şi f din RGOCB al FRB. De asemenea, asigurăm fanii sibieni de sprijinul nostru şi pe cei orădeni îi invităm la fair-play, deoarece considerăm că aceste fapte reprobabile nu caracterizează publicul orădean”, se mai arată în comunicatul asociației „Al 6-lea jucător”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*