Teatrul Național „Radu Stanca” marchează Ziua Mondială a Teatrului și prin literatură

În 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, TNRS vă invită de la ora 17:00, la Biblioteca ASTRA, corpul B, unde au loc două evenimente speciale: o lansare de carte și un spectacol-lectură.

Cei interesați pot descoperi sau redescoperi trecutul dramaturgiei în cartea „Istoria primului text dramatic tipărit în limba română. Sibiu, 1797”, ce aparține autorilor Liliana Maria Popa și Ioan-Nicolae Popa. Volumul reprezintă o reeditare a cărții publicate de Iordache Slătineanu, o traducere din neogreacă a scrierilor „Ahilefs la Skiro” și „Istoria lui Sofronim”, aducând mai aproape de contemporani stilistica limbii române din secolele XVIII – XIX. Lansarea se va face în prezența celor doi autori și a directorului general al Bibliotecii ASTRA, Silviu Borș.

În 2015, la a X-a ediție a Anului Editorial Clujean, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj a premiat cele mai bune publicații tipărite în oraș, eveniment în cadrul căruia soții Popa au fost distinși pentru această carte cu Premiul „Restituiri”.

Lectură publică

Cel de-al doilea eveniment este o lectură a textului dramatic „Ahilefs la Skiro”. Textul original aparține italianului Metastasio și este o melodramă. Lectura este coordonată de regizorul Bogdan Sărătean și îi are în distribuție pe actorii Renate Müller-Nica, Cristina Stoleriu, Cătălin Neghină, Alin Turcu, Veronica Arizancu, Liviu Vlad, Eduard Pătrașcu, Alexandru Malaicu și Vlad Robaș, ce vor lectura textul prin graiul specific secolelor apuse, prezentând stilistica literară a vremii.

Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul Bibliotecii Județene ASTRA, la care accesul este liber în limita locurilor disponibile.

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat