Terenurile Primăriei, fără căutare

Municipalitatea vrea să vândă opt terenuri n Din luna iunie, nu a apărut nici un potenţial cumpărător

Au apus vremurile bune în care Primăria Sibiu scotea bani frumoși din valorificarea terenurilor. „Perlele” din Zona Industrială Vest s-au terminat, iar oferta actuală a municipalităţii nu-i mai atrage pe investitori.

Municipalitatea sibiană a scos la vânzare, în ultima perioadă, opt terenuri, cu o suprafață totală de peste 20.000 de metri pătrați. Cele mai mari dintre acestea, de 9.065 mp,  respectiv 8.996 mp, se află în Zona Industrială Vest, iar prețul de pornire în cazul ambelor terenuri este de 376 de lei/mp plus TVA. „Aceste terenuri se pretează pentru sediu de birouri sau servicii, însă până în prezent nu am primit nicio solicitare. Dacă în anii anteriori am mai organizat licitații și nu au existat ofertanți, anul acesta am decis să nu mai organizăm, decât în momentul în care vor exista cereri“, a precizat Liliana Ordean, șefa Serviciului Patrimoniu din cadrul Primăriei Sibiu.

Costă prea mult?

La momentul anunţului, primarul Klaus Iohannis spunea că piața imobiliară începe să se stabilizeze, „iar Primăria are nevoie de bani“. Realitatea din piața imobiliară rămâne crudă. Doritorii lipsesc, chiar și pentru o zonă foarte apreciată în timpul boom-ului economic. Cele două terenuri, situate la stradă, au fost pregătite în urmă cu câțiva ani pentru investitori. În iunie 2007, Consiliul Local a aprobat pentru prima oară înstrăinarea lor, la acelaşi preţ cu cel de astăzi. „Probabil că municipalitatea ar trebui să se adapteze principiului cererii şi ofertei şi să mai lase din preţ. Nu mai suntem în 2007-2008, buzunarele erau mult mai pline pe atunci”, este de părere Adrian S., un agent imobiliar din Sibiu.

Preţ actual: 50 euro/mp

Într-adevăr, preţurile par să fi variat considerabil în ofertele agenţiilor imobiliare. Dacă, anul trecut, un teren în Zona Industrială Vest, lângă aeroport, se vindea cu 38 de euro/mp, în luna mai a acestui an preţurile au scăzut către 22 de euro, în zona joncţiunii cu şoseaua de centură. Acum, un teren mare, cu utilităţi şi drum asfaltat, porneşte de la 50 de euro, dar un negociator bun poate obţine chiar mai puţin.

Şase spaţii în oraş

În această vară, municipalitatea a mai anunţat că doreşte să vândă alte șase terenuri mai mici, pretabile pentru construcţia de locuințe. Printre acestea se numără și un teren de 446,8 mp pe strada G-ral Vasile Milea, cu preț de pornire de 209,74 euro/mp plus TVA, un altul de 363 de mp pe strada Zaharia Boiu nr. 6, în apropierea sediului vechi al Primăriei, la 255 de euro/mp plus TVA, și un altul, de 702 mp, pe Fundătura Verzăriei, unde se va porni de la prețul de 473,47 lei mp plus TVA. Celelalte spaţii se află pe Luceafărului, Pescarilor şi Aron Cotruş. Din vânzarea celor șase terenuri situate în oraș, bugetul local s-ar putea rotunji cu mai bine de o jumătate de milion de euro.

CASETĂ
Afacere profitabilă, în trecut

În perioada 2003-2008, municipalitatea a scos la vânzare terenuri de peste 120 de hectare, în Zona Industrială Vest. În total, a încasat aproximativ 12 milioane de euro. Una din cele mai mari tranzacţii s-a făcut pentru un teren de 10,07 hectare, achiziţionat în 2007 de S.C. Păltiniş Leasing S.A. cu suma de aproximativ 3,5 milioane de euro.

CITAT
Liliana ORDEAN | şef serviciu Patrimoniu

„Dacă în anii anteriori am mai organizat licitații și nu au existat ofertanți, anul acesta am decis să nu mai organizăm, decât în momentul în care vor exista cereri.”

CIFRĂ
3

euro a costat primul metrul pătrat vândut în Zona Industrială Vest

FOTO: Investitorii aşteaptă vremuri mai bune pentru a cumpăra teren în Zona Industrială Vest

Participă la discuție!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WhatsApp chat