Tronson al autostrăzii Sibiu-Pitești, PIERDUT din cauza indolenței unei comisii de evaluare!

Nepăsarea celor din comisia de evaluare, care au găsit de cuviință să amâne de nenumărate ori termenele licitației pentru lotul 5 al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, a întârziat proiectul cu cel puțin un an de zile, potrivit Asociației Pro Infrastructură.

„Un membru al comunității noastre ne-a transmis un extras foarte sugestiv din raportul licitației pornită în 11.07.2017 pentru lotul 5 al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. Detaliile ne-au lăsat fără cuvinte: comisia de evaluare a fost în „concediu” 4 luni între două ședințe consecutive, iar termenele au fost amânate de nenumărate ori chiar dacă în acele intervale de timp contestațiile nu încurcau procedura.

Să analizăm. În octombrie 2017 au fost depuse 8 oferte și Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a numit echipa care se va ocupa de evaluarea lor: Ionuț Mașala, Andrei Filipescu, Emil Rusoiu, Simona Cojocariu, Andrei Tudor, George Banos, Costin Mutu, Alexandru Angheli, Nicoleta Davidescu și alți membri de rezervă.

De atunci și până la desemnarea câștigătorului în martie 2020 au trecut nu mai puțin de 29 de luni (aproape 2 ani și jumătate), timp în care comisia s-a întâlnit de doar 24 de ori. Între septembrie 2019 și ianuarie 2020 (peste 4 luni) n-a fost nicio ședință. Spre comparație, o altă echipă s-a reunit de 21 de ori, evaluând 12 oferte și dând câștigătorul pentru Centura Timișoara Sud în aproximativ 5 luni.

În 2018 doi ofertanți au fost descalificați, contestațiile lor fiind respinse rapid fără a întârzia licitația. Un alt constructor a avut aceeași soartă la începutul lui 2019, retrăgându-și repede dosarul. Singura perioadă în care procedura a fost blocată în instanțe a fost martie-august 2019, când o asociere chinezo-română a depus 4 contestații, ultima fiind respinsă definitiv.

Deși aceeași asociere a apelat la o acțiune excepțională la ÎCCJ, cei din comisie aveau toată libertatea să respecte decizia definitivă de la CAB din august 2019 și să anunțe câștigătorul. Însă ce au făcut? Și-au luat peste 4 luni de vacanță!”, au scris reprezentanții asociației.

„Cu persoane competente și muncitoare suntem convinși că astăzi ne puteam bucura de lucrări în forță pe Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești, așa cum este cazul pe tronsonul 1 dinspre Sibiu (ambele licitații fiind lansate concomitent).

Cerem conducerii CNAIR să ia toate măsurile care se cuvin împotriva responsabililor de acest eșec răsunător care a amânat inaugurarea cu minim un an de zile a celor 30 de km dintre Curtea de Argeș și Pitești!”, conchid cei de la Pro Infrastructură.

One Comment

  1. Daca sint adevarate relatarile din acest articol, ar trebui sanctionati „zdravan” cei implicati in aceasta „delasare” si pusi sa dea explicatii privind actiunile lor. Nu trebuie lasata „pasrea” delasarii pe multitudinea de „participanti” la avizarea si executia acestei importante lucrari

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*