Alimentul care va fi interzis în România. Îl mâncăm aproape zilnic, fără să ştim cât de mult rău ne face

Mişcare importantă în industria alimentară din România. Margarina, produsele semipreparate, chipsurile sau pop-cornul la microunde ar putea dispărea din alimentaţia noastră, începând de anul viitor.

Măsura vine după ce proiectul senatorului USR Adrian Wiener, medic de profesie, a trecut marţi de Camera Deputaţilor. Proiectul se referă la limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman, cu alte cuvinte, reducerea cantităţii de „grăsimi rele”.

„E un pas important, așteptat de foarte mult timp. De cel puțin trei ani de zile, legea stă prin sertare. Este un pas mare spre civilizația alimentară în România. După cum știm, acizii grași trans sunt cei mai toxici macronutrienți la adresa vaselor de sânge. Estimările arată că între 3.000 și 5.000 de români mor anual strict din cauza riscului nutrițional suplimentar inclus de acizii trans”, ne-a spus senatorul USR.

Fără „grăsimi rele”, din 2021

„Eu cred că e cea mai importantă inițiativă în medicina preventivă din acest mandat de parlamentar. Mă bucur foarte mult pentru această lege… Și sper același lucru și cu legea în ceea ce privește reglementarea tutunului și cu accizarea excesului de zaharuri din băuturile răcoritoare și toate inițiativele în zona preventivă care ar influența masiv în bine sănătatea publică”, a declarat, potrivit dcnews.ro, Adrian Weiner.

După ce proiectul de lege a fost adoptat marţi, el ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie 2021. Astfel, din primăvara anului viitor, s-ar putea reduce riscul de îmbolnăvire a populaţiei prin boli cardiovasculare, având în vedere şi limitarea consumului de alimente nesănătoase.

În plus, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii vor efectua periodic controale pentru produsele reglementate de lege. Atunci când vor fi constatate abateri, produsele alimentare neconforme vor fi retrase din circuitului.

Acuzaţii: Legea, blocată 3 ani în Parlament

Prezentul proiect de lege adoptat de Cameră ieri, 28 iulie 2020, a fost depus de senatorul USR Adrian Wiener în martie 2017 şi a fost adoptat de Senat în octombrie 2017. De atunci, legea stă blocată în Camera Deputaţilor.

„Este poate cea mai importantă iniţiativă legislativă destinată prevenţiei în România. E un pas uriaş spre civilitate alimentară, pas făcut din păcate cu mare întârziere. Legea a stat blocată peste trei ani de zile în sertarele comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, la comanda reprezentanţilor industriei alimentare şi în dispreţ faţă de interesul public”, a afirmat Adrian Wiener, potrivit romaniatv.net.

Sursă: Antena3

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*