Anchetă penală la Polisano

Polițiștii și procurorii sibieni fac investigații pentru a elucida moartea unui bătrân, survenită după o intervenție chirurgicală ce a avut loc la spitalul privat Polisano. Rudele susțin că au fost mințite de la bun început că operația va fi făcută de un renumit medic francez. Mai mult, soția decedatului s-a văzut nevoită să ia un credit pentru a putea plăti operația și, deși bărbatul ei nu a supraviețuit, ea este bună de plată. Are de restituit lunar băncii câte 950 de lei, din pensia ei de 1.100 de lei. polisano1Totul a început în urma unei intense campanii în presa locală, prin care tot Sibiul a aflat că la spitalul Polisano va opera, alături de medicii de aici, un chirurg renumit francez: Eric ArnaudCrozat, elev al profesorului Alain Carpentier, cel care a realizat primul implant de inimă artificială. Familia Opriș a hotărât că este momentul să profite de știința reputatului medic și să rezolve o problemă cardiacă a maistrului Cornel Opriș, în vârstă de 75 de ani. „Doctorul Victor Costache, directorul medical de la Polisano, mi-a explicat că prezența chirurgului Eric ArnaudCrozat va face ca timpul intervenției să se reducă la jumătate. Am fost programați pentru operație, dar doctorul Costache ne-a sunat acasă să venim urgent la Polisano. Suntem oameni simpli, am spus că nu avem cei 6.000 de euro pentru a plăti operația. Medicul ne-a asigurat că ne ajută să luam un credit, pentru că Polisano are contract cu Banca Transilvania”, povestește soția pacientului.

Împrumut semnat pe holul spitalului

Atât Cornel Opriș, cât și soția sa au discutat cu medicul francez. Au primit asigurări că totul va decurge bine. Aceleași asigurări le-au primit și de la Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano. Însă Crozat nu a participat la operația ce a avut loc pe data de 19 martie 2014, apoi pacientul a avut o evoluție tot mai proastă. În cele din urmă, a fost externat la data de 2 aprilie. Nu înainte ca familia să plătească intervenția și spitalizarea. „Nu aveam toți banii, am fost trimiși la Călimănești, la o clinică privată, dar înainte de a pleca a venit o doamnă de la Banca Transilvania pe nume Diana Ștefănescu, cu un contract de împrumut, pentru a achita spitalului banii pentru operație. Am semnat contractul, atât eu, cât și soțul, urmând ca girantul să vină la bancă să semneze și el. Banii au intrat direct în contul Polisano, noi nu am văzut nici un ban”, susține Aurelia Opriș. Aflat într-un scaun cu rotile, Cornel Opriș a fost pus să semneze zeci de pagini, pe genunchi, pentru ca banca să poată vira banii către Polisano.

„Am aflat că medicul francez nu avea dreptul să opereze”

Aurelia Opriș a aflat abia după ce și-a pierdut tovarășul de viață că medicul francez nici nu a pus mâna pe bisturiu. „Dacă știam că medicul francez nu va participa la operație, nu eram de acord să fie operat la Polisano“, a scris Aurelia Opriș în plângerea adresată Colegiului Medicilor. Tot după deces a aflat că, în fișele medicale, soțul său era descris drept un fumător înrăit și un alcoolic. Pe de altă parte, familia afirmă că bărbatul nu mai fuma de 40 de ani, iar băutură consuma puțin și foarte rar.

Aurelia OPRIȘ | văduvă: „O să dăm înapoi și ultimul ban. Problema noastră e că ni s-a băgat pe gât un contract pe care l-am semnat, crezând că operația va fi făcută de un mare specialist francez. Nu a fost așa. A operat un medic din Sibiu. Operația a reușit, pacientul e mort și eu plătesc cu mari sacrificii creditul!”

Polisano lasă justiția să vorbească

Reprezentanții Polisano cunosc foarte bine cazul, însă preferă să nu facă prea multe comentarii în acest moment. „În urma solicitării dvs. telefonice, adresate Clinicii Polisano, cu privire la cazul d-lui Opriș, vă comunicăm ca pretențiile d-nei Opriș fac obiectul unui dosar de cercetare penală aflat în derulare; prin urmare, temeinicia și legalitatea acestora urmează să fie verificată de organele de urmărire penală. Pentru a clarifica aspectul legat de înlesnirea facilităților de plată a serviciilor medicale, Clinica Polisano are în derulare contracte de colaborare cu instituții financiar-bancare, menite să vină în întâmpinarea nevoilor pacienților noștri”, se arată într-un răspuns adresat reporterului de la Mesagerul de Sibiu. Mariana Vistraș, directoarea sucursalei Sibiu a Băncii Transilvania, privește cu compasiune spre familia decedatului. Din păcate, nu poate face nimic. Polisano este client al băncii și au o bună colaborare. Cam atât.

Procurorii anchetează în taină

Printre primii sesizați despre această pretinsă faptă de înșelăciune au fost procurorii sibieni. Aceștia au înregistrat plîngerea familiei în luna mai 2014, sub numărul 2.305. De atunci, nimeni din familie nu a primit nici o veste despre parcursul dosarului. Au insistat și au aflat că procurorii le-au cerut polițiștilor să se ocupe de caz. Cercetările continuă.

Colegiul Medicilor încurcă borcanele

Singurii care s-au pronunțat până acum în legătură cu acest dosar sunt cei din Colegiul Medicilor Sibiu, în opinia cărora nu avem de-a face cu un caz de malpraxis. Aceștia susțin că intervenția chirurgicală a fost o necesitate ce nu suferea amânare și că decesul pacientului, la o lună după operație, nu are legătură cu intervenția de la Polisano. Mai mult, în documentele Colegiului se arată că „Medicul Arnold Crozat nu are forme legale pentru a profesa în România”. Făceau referire, probabil, la Eric Arnaud-Crozat, pe care l-au „botezat”. În rest, nimic despre campania mediatică din februarie 2014. „Unul dintre cei mai experimentaţi şi apreciaţi chirurgi cardiaci din Europa, francezul Eric Arnaud-Crozat, va face parte din echipa Spitalului European Polisano. Zilele acestea, el s-a aflat la Sibiu, pentru a pune la punct detaliile acestei colaborări. Chirurgul îşi doreşte să vină la Sibiu să opereze la Spitalul European Polisano în fiecare lună”, scria atunci presa sibiană.

Polisano – venituri de peste 300 milioane de euro

Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajaţi, a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 de milioane de euro. Prima clinică Polisano a fost deschisă în 1993 la Sibiu, iar 11 ani mai târziu a apărut și primul spital privat din România, tot la Sibiu. În 2006, este inaugurat primul sediul al Clinicii Polisano la București, iar în 2008, încă două. În același an sunt inaugurate, la Sibiu, Centrul de Fertilizare In Vitro și Centrul de Dializă. În 2009, la București, Vonica deschide Centrele de Dializă Republicii și Sema Park. Tot în 2009, are loc extinderea rețelei de centre de dializă la nivel național: Miercurea Ciuc, Odorhei, Tg. Jiu, Roman, Bistrița, Mediaș. În 2011, se deschide Centrul de Fertilizare in Vitro la București.


Ovidiu SCUTELNICU

23 Comments

 1. Dr. Jean Schuster says:

  Stiu ca doctorul Eric Arnaud-Crozat la vremea aceea avea interdictie de a opera in toate spitalele lumii! ADICA NU AVEA VOIE SA OPEREZE DEOARECE AVEA INTERZIS, IN URMA CELOR COMISE CU CEVA TIMP IN URMA, SI NICI NU-MI VINE SA CRED CA CEI DE LA POLISANO S-AU FOLOSIT DE NUMELE LUI PENTRU A FACE RECLAMA! EU IN LOCUL DOAMNEI OPRIS NU AS MAI PLATI NIMIC! SI AS MAI CERE SI RESTUL BANILOR INAPOI! De ce s-a sinucis doctorul Vonica? ASTA E ROMANIA!!! Doamna Opris, va rog nu mai dati bani PUNGASILOR!!!

  • eedina says:

   multumesc pentru sinceritate si curaj ! din pacate am patit si noi cu renumele medicilor din alte tari ! Mama mea a murit in urma unei operatii de curatare de valva !

 2. Dupa cum vad eu, degeaba scriu caci nu se publica!

 3. Bun articol.Am reusit sa iau o decizie pt clinica unde o sa il operez pe tatal meu.Sper sa fie bine;Doamne ajuta!

 4. Se pare ca performanta in chirurgie inseamna numarul de operatii ,nu numarul reusitelor.Imi pare tare rau,sigur ca niciunui medic nu ii este placut sa isi piarda pacientul;dar daca riscul este mare si tehnica slaba.Lasam oamenii datori pe viata?Urat domnilor,f urat.

 5. Nu are legătură cu restul….Si nu are legătură cu moartea….poate cu moartea sperantei…Am fost dezamăgiți si scîrbiți de activitatea si atitudinea unei așa zise doctorite Tiurean ..un consult si o eco făcute in max 10 min cu tot cu anamneza ..fix 168.5….ron…o dr rece…cu ,,vorbele…,, acasa.sotul.își spunea simptomele si dumneaei….toată lumea e stresata ..domnule.un OM mic…flegmatic…profesionalismul nu l.Am vazut de atitudinea comunistă pe care ne.a arătat.o…privirea in calculator…Si rAspuns de tip da ..nu…rusine

 6. Ananie Irina says:

  Tatal meu in varta de 79 de ani a fost operat pe cord deschis anul acesta pe data de 5 februarie la spitalul Polisano din Sibiu de acest dr ESCROC SI MINCINOS ..VICTOR COSTACHE care nea asigurat k sansele sunt mari peste 80% si totul va parcurge bine.,dar operatia ne costa 6000 de euro.. dupa interventia chirurgicala Reusita cum zicea acest ESCROC ..ia cedat plamanii si a trebuit indus in coma care in care a stat timp de o luna de zile dupa care a decedat… .bineinteles k eu nu am fost de acord cu aceasta interventie in nici un caz, tinand cont k operatia este foartea grea si complicata si de varsta inaintata a tatalui fiind absolut sigura k nu are nici 1% SANSA DE SUPRAVIETUIRE..nu am avut cum sai opresc pe fratii mei sa nu accepte asa ceva .pt k eu locuiesc in strainate si doar prin tel. am comunicat cu ei insistand sa nu accepte aceasta operatie..care eram sigagura k nu este efectuata pt binele pacientului ci DOAR SA INCASESE SUMA DE BANI..

 7. Ananie Irina says:

  Multumesc redactiei ptr. publicare … doresc sa mai adaug cateva amanunte legate de acesta tragedie:(( dr..VICTOR COSTACHE i-a efectuat niste investigatii destul de pripite si ne-a sau mai bine zis le-a spus fratilor mei k trebuie urgent operat alfel mai are 2-3 luni de trait.. vreau sa mentionez k tatal meu nu zacea ,avea o stare destul de activa in general buna la varsta lui si chiar in 2014 tot la Polisano i -au fost facute nenumarete investigatii rezultatele fiind bune toate…problemele lui erau mai mult pe baza psihica, lua si med. din cauza asta..si dupa informatiile mele nici nu avea voie sa efectueze aceasta intervetie unui pacient k stare labila…taticul meu putea fi in inca in viata daca……. :((( asa sa i ajute DUMNEZEU.. ASTEA SUNT REUSITELE OPERATIILOR cu 0% MORTALITATE

  • Roxana says:

   Nu inteleg cum de va permiteti sa aruncati cu noroi intr-o echipa de reali specialisti? Va pune aceasta intrebare un pacient recent operat de Dl. Dr. COSTACHE, un specialist cum rar mai intalnesti prin Romania, si care se simte extraordinar dupa doar o luna de la operatie.
   Daca va considerati atat de pregatita in domeniul medical, blamati atat sistemul romanesc de santate si il considerati neprofesionist pe Dl. Dr. Costache, de ce nu v-ati operat tatal in strainatate (oricum conditiile erau aceleasi)? Pentru cei ca dvs. care s-au vazut in strainatate si au uitat de unde au plecat, ar trebui reintrodusa in Codul Penal al Romaniei calomnia. Ati merita din plin macar o amenda penala. Regret ca v-ati pierdut parintele, dar asta nu va da dreptul sa aruncati cu vorbe si noroi. M-am saturat de inchipuiti ca dvs. care se cred ancorati in societate, dar de fapt, daca nu era drastic ori sever sistemul in care traiesc in strainatate nu stiau pe ce lume traiesc. Nu cred ca in tara care v-a adoptat v-ati fi permis sa faceti astfel de afirmatii si nu-mi spuneti ca acolo nu s-ar fi intamplat nenorocirea pentru ca nici acolo medicii nu sunt dumnezei. Atitudine tipic romaneasca!

  • eedina says:

   Buna, exact asa am patit acum 1 an. 2015 sept. Plamanii tot asa nu si-au revenit, timp de 50 zile am stat la sibiu(nu suntem din zona). Ne-au mintit ce totul e SUPER ! Mama avea 68 ani, si acest medic ne-a amagit cu vorbe, si cu faptul ca vine un grup de medici din NewYork. trist i tragic ce se intampla pentru bani la acest spital ! Totul se baza=eaza pe bani, Experienta medicilor este minima

 8. Ananie Irina says:

  SUNTETI cumva vreo angajata a GRUPULUI POLISANO.??? NU VA ESTE PENIBIL CE ATI MARCAT AICI pe aceasta pagina..!!!! faceti Reclama pe pagina acestui… INDIVID va rog..aici nu e loc ptr. asa ceva daca ati observat …

  • Roxana says:

   Va rog respectuos sa cititi cu atentie partea introductiva a mesajului. Nu este vorba de reclama aici, ci de moralitatea dvs.

 9. Iancu cosmin says:

  Îmi pare rău pt ceea ce citesc dar eu sunt operat pe cord (valva+aorta ascendenta)de acest dr.Victor Costache care este un profesionist împreuna cu toată echipa lui.ma simt excelent.tot ce mi au explicat înainte asa s a întâmplat.

 10. Doamna Anania Irina, din pacate NU sunteti singura ! mama mea a decedat din vina medicului acesta increzut si ” renumit”. Am petrecut 50 de zile alaturi de mama, care mi-a dat viata, si a fost luata… Am vazut exact ce sa intampla acolo, este doar: afacere!!! Daca reuseste , bine, daca nu..banii tot vin. MAma mea ere tanara, fara alte boli. umbla si lucra ca una de 30 de ani ! Necesita o curatare de valva mitrala. Dupa operatie i-a provocat ceva o sangerare puternica, si fara consimtamantul nstru, a fost operata din nou. I-au dat 3 l de sange…tot a fost in coma indusa, probleme cu plamanii si rinichii. jonglau cu noi, nu stiau medicii ce tratamnete sa-i dea, experimentau ! In final a facut infectia nozocomiala Pseudomonas DIN SPITAL. Ce ziceti ?Am fost langa ea in fiecare zi. Cel mai mare regret din viata !!!
  Nu mai pot scrie ca imi tremura mana, de atunci suntem distrusi cu totii.

 11. eedina says:

  Pe langa problema noasta, am cunoscut multe alte esecuri, persoane cu sufletul inristat, ne incurajam unul pe altul pe coridor, in urma discutiilor, despre mama sau tata fiecaruia. Pacienti operati cu mari riscuri de catre dr.Victor Costache, iar acelasi final : Decesul ! De ce nu se poate uita in ochii pacientului si a exxpica risurile? Mama mea nici nu avea vreo boala, daca nu se opera si acum era langa noi ! DE cE???Oare d-l Dr. isi pune intrebarea asta? de ce nu recunoaste ce fiecare dintre noi greseste ? de ce? voi intreba toata viata !!!

 12. Claudia says:

  Buna seara tuturor,
  Sunt socata si nici nu stiu cum sa incep. Am programare sa ma intalnesc cu dr costache chiar luni. eu sunt din cta si tatal meu a suferit al 3 lea infarct si trebuie operat atat de anevrism cat si bypass tricoronarian. Are si o spondiloza ankilopoietica si e mai complicat cu intubarea. Am fost sa discut cu dr Vasilescu de la Monza si as fi vrut sa am si alte variante pentru ca nu vreau sa fac vreo greseala care sa ii fie fatala tatalui meu… Daca ma poate sfatui cineva, mi-ar fi de ajutor. Multumesc

 13. si pana la urma ati fost la dr Costache? ce s-a intamplat? sunt in aceeasi situatie! va rog detalii! multumesc

 14. Doamna Claudia ..sper ca dupa cele ce ati citit aici ,ati luat o hotarare pt care nu veti ramaneti k regrete enorm de mari ,cu sentiment de vinovatie care va urmareste toata viata , asa cu cum am rams eu doamna Edina si multe alte persoane care si au pierdut fiintele cele mai dragi :((( lasandui pe mana acestui…..FACATOR DE MINUNI

 15. Negoescu Reghina says:

  Am fost cu mama mea la Polisano pentru o operaţie pe carotidă. Nu am decât cuvinte de laudă pentru profesionalismul de care a dat dovadă echipa domnului doctor Costache. Am văzut acolo o mulţime de pacienţi foarte mulţumiţi de felul cum au fost trataţi de acest medic minunat.Dumnezeu să vă dea sănătate, domnule doctor Costache!

 16. Pavalan says:

  Sotul meu a fost operat pe cord deschis de Dr.Costache in aprilie 2915 .Are 69 de ani si pe linga 2 infarcturi are si diabet de 20 ani si operatie la colon.Dr. Costache si colectivul pe care il conduce sunt extraordinari. Eu in fiecare zi multumesc dr. Costache ca la salvat pe sotul meu.Lumea este rea si la noi cel mai simplu e sa critici si sa arunci cu noroi .Nu inteleg de ce nu au mers la spitalele de stat unde nu se uita nimeni la tine si spaga este mai mare decit tariful oficial de la un spital privat. Dumnezeu sa dea putere acestui colectiv de oameni minunati si sa ignore rautatile unora.Doamne ajuta.

 17. Veronica vasiliu says:

  Si pe sotul meu l a operat dr costache victor si un dr fin irlanda, am platit 10.000 euro, tot de la banca, al meu a murit dupa o luna, desi s a spus ca a fost premiera mondiala, avea 59 ani, ne a lasat cu datorii, macar am incercat,este o mare mafie, n ai cu ce sa te lupti, nu mai putem face nimic, d zeu sa ne aiba in paza lui

 18. M*****A says:

  Polisano este o bodega unde gasiti ”medici” care si-au luat licenta cu spaga in branza, si unde nimic nu functioneaza bine. ***** de acolo te trimit acasa spunandu-ti ca nu ai nimic ca sa -ti agravezi situati si sa te intorci cu o problema mai mare ca SA-TI IA BANII.
  Cei mai inculti oameni si ” in reluare ” ca nu degeaba se fac bancuri despre ardelenii astia INCULTI care sa fim sinceri se trag din neam de oieri si vacari. DECI CONCLUZIA LUATI DE FACE BRANZA CA AIA STITI SIBIENI INCULTI CE SUNTETI, AAA SI PATEU IN ***** DE INCULTI.

  Acest comentariu a fost editat de moderator, întrucât conținea expresii injurioase.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*