Antropologii (re)definesc dinamica educației la Sibiu

Sibiul va găzdui, astăzi, 11 noiembrie, unul dintre cele mai importante simpozioane de antropologie din acest an. Se vor afla în discuție 60 de lucrări științifice realizate de nume sonore, în condițiile în care evenimentul va fi dedicat omului de cultură Gheorghe Lazăr. La Sibiu se va afla și academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

Antropologia şi educaţia sunt două domenii intrinsec legate, ce au în prim plan omul în dubla sa ipostază bio-culturală. „Suntem, în egală măsură, martorii şi actorii unor profunde schimbări sociale, determinate de evoluţii/involuţii de esenţă, din care invocăm aici doar câteva, fără pretenţii de atotcuprindere: schimbări demografice şi în sensul de declin; migraţia puternică în căutarea fericirii; schimbări climatice; coexistenţa reţelelor de globalizare economică, socială, politico-administrativă şi nu în ultimul rând culturală; coexistenţa lumii reale şi a celei virtuale tot mai dense; ofensivă tehnologică; decizii politico-administrative surprinzătoare; coexistenţa economiei productive cu cele subterane şi virtuale tot mai ofensive; procese legislative sub presiuni deformatoare; sufocanta ofensivă a societăţii de consum pilotată de bani; iluzia statului social; modele de percepţie controversate etc. Procesele de percepţie şi înţelegere, de reacţie în sens social, de determinare în sens evolutiv, nu se pot concepe fără o educaţie cu dinamică mai pronunţată decât dinamica schimbărilor“, susține Francisc Szombatfalvi-Török, președintele filialei Sibiu a Societății Academice de Antropologie.

Simpozion dedicat lui Gheorghe Lazăr

În acest sens, Societatea Academică de Antropologie – Filiala Sibiu organizează în 11 noiembrie simpozionul „Antropologie şi educaţie”, eveniment dedicat lui Gheorghe Lazăr, erudit iluminist sibian, promotor al şcolii româneşti și prestigios îndrumător al culturii române.

Importante personalităţi din peisajul academic, precum Constantin Bălăceanu Stolnici, Cristiana Glavce, Alexandru Ispas, Adina Baciu, Gheorghiţă Geană sau Emilian Dobrescu, se întâlnesc la Sibiu, încercând să dezbată în cadrul acestui eveniment, teme importante care abordează educaţia pe toate fronturile ei, în cele 60 de lucrări ştiinţifice înscrise pe agenda de lucru a simpozionului. Lucrările reflectă puncte de vedere personale sau instituţionale ale participanţilor, despre educaţie, pe paliere diferite ale vieţii şi pentru diferitele probleme ale existenţei umane.

„Considerentele mai sus enumerate ne obligă la o permanentă abordare a educaţiei cetăţeanului, de la naştere până la moarte, pentru riscurile vieţii la modul general şi riscurile profesionale la modul particular. Educaţia potrivită permite omului să gândească liber, să trăiască demn, desigur cu respectarea principiului diversităţii umane, care ar trebui să ne aşeze alături şi nu pe scara sufocantă pentru unii şi riscantă pentru alţii a ierarhizării sociale.

În scopul atingerii acestui deziderat, absolut necesar, avem nevoie de o analiză şi percepţie multidisciplinară, oferită generos de antropologia centrată pe societatea umană, în deplin echilibru cu mediul vegetal şi animal“, conchide Szombatfalvi-Török.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*