Au fost în țara „ca în filme“

Unul dintre cei opt liceeni din echipa sibiană care a câştigat un concurs de robotică organizat de NASA în SUA, Sabin Mareş, a declarat că cel mai mult l-a impresionat la americani că sunt deschişi şi veseli şi pe stradă, ceea ce nu poţi vedea prea des în România şi că îi încurajează pe adolescenţi să îşi cultive pasiunile, nu doar să facă teme pentru şcoală, pentru a-şi trăi viaţa cum doresc.

Elevii sibieni au fost premiaţi miercuri de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu cu câte o medalie. Cu aceeași ocazie, au fost recompensați și profesorii care i-au pregătit și i-au însoțit la Boston: Dorin Bunău, Georgeta Preda, Andreea Demco și Ionescu Cimaron.

Sabin Mareş

„A fost ca în filme“, a spus Sabin Mareş, liceanul sibian din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Octavian Goga“, membru în echipa Valak, care a câştigat, la finalul lui ianuarie, primul loc la competiţia secundară numită Virtual Finals a concursului internaţional Zero Robotics, organizat de către NASA şi Universitatea MIT din SUA. Întrebat ce l-a impresionat cel mai mult la concursul din SUA, Sabin Mareş a spus: „Oamenii. Oamenii au fost foarte deschişi, foarte sociabili. Asta se vede şi în Sibiu, dar în alte oraşe ale României nu se vede“, relatează Agerpres.

Sabin le recomandă elevilor din generaţia lui să nu se mulţumească doar să înveţe lecţii pentru şcoală, ci să creadă în pasiunile lor. „Să nu regrete nimic. Să nu mai înveţe doar pentru şcoală. Să îşi pună în practică hobby-urile. Să nu facă ce vor ceilalţi, să facă ce vor ei. Să trăiască viaţa lor, nu a altora“, a spus elevul sibian.

Misiune spațială

În cadrul concursului de anul acesta, elevii au primit sarcina fără precedent de a conecta cu succes, în cel mai scurt timp posibil, doi sateliţi, evitând în acelaşi timp ciocnirea lor de reziduurile spaţiale, în condiţii de microgravitaţie din orbita joasă a Pământului. În timpul competiţiei, roboţii SPHERES vor fi configuraţi cu ajutorul unor cleşti imprimaţi 3D chiar la bordul ISS.

Competiţia Zero Robotics îşi propune să inspire viitori ingineri şi oameni de ştiinţă, oferindu-le elevilor ocazia de a-şi depăşi limitele şi de a-şi dezvolta abilităţi noi în ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică (STEM) şi să-i ajute să capete abilităţi esenţiale specifice ingineriei, precum rezolvarea problemelor, designul procesului de gândire, training de operaţiuni, muncă de echipă şi abilităţi de prezentare.

Două echipe din Sibiu, opt din România

Sabin Mareş, Radu Căpriţă, Gabriel Mihăilă, Mihai Ghişe, Victor Palagniuc, Rareş Păltineanu, Radu Cataramă şi Eric Avram sunt cei opt elevi sibieni din echipa câştigătoare a concursului din SUA. Cei opt elevi de clasa a XII-a studiază la specializarea matematică – informatică din Colegiile Naţionale „Octavian Goga“ şi „Gheorghe Lazăr“ din municipiul Sibiu.

Cei opt liceeni sibieni au reprezentat Colegiul Naţional „Octavian Goga“ din Sibiu pentru prima dată în concursul Zero Robotics. Sabin Mareş învaţă la „Goga“ şi, împreună cu ceilalţi șapte, de la „Lazăr“, a format echipa Valak, pentru că mai exista o echipă, Quaternion, format din elevii Radu Ștefănescu, Ovidiu Bărac, Laurențiu Lupp, Darius Tănăsescu, Octavian Ianc, Andrei Teodoru, Darius Cioban, Eduard Faraon și Eduard Apolzan, din clasa a X-a de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu, iar regulamentul concursului nu permitea existenţa a două echipe care să reprezinte acelaşi liceu.

MARIUS EMILIAN NOVAC | inspector școlar general: „Voi, elevii noștri, mai aveți încă multe de dovedit în privința roboticii. Este o preocupare de viitor, una dintre meseriile viitorului și mă bucur că aveți astfel de pasiuni. Sper ca atunci când veți termina studiile să găsiți suficiente motive să rămâneți în țară, să găsiți suficiente motive de afirmare profesională aici, să nu plecați în căutarea unei realizări profesionale printre străini.“

În marea finală a competiţiei Zero Robotics din acest an s-au calificat cinci echipe româneşti – din Sibiu, Târgovişte şi Timişoara, iar în competiţia secundară Virtual Finals, alte trei echipe din Timişoara, Sibiu şi Bucureşti, în total opt echipe reprezentând România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*