Bunicul „Școlii Naturii în Nautură”, Iosif Derzsi, și-a publicat memoriile: „Vremuri, locuri și destine”

Iosif Derzsi, fondatorul ”Școlii Naturii în Natură”, cunoscut drept ”Bunicul” de generații întregi de copii care au învățat de la el să iubească și să protejeze natura și-a lansat memoriile. „Vremuri, locuri și destine” prezintă povestea tumultoasă a vieții ”Bunicului”, de când făcea parte din fostul sistem de securitate și până în perioada în care a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți militanți pentru mediu din Sibiu.

Foto: Arhiva personală Iosif Derzsi

Despre volumul care tocmai a văzut lumina tiparului vorbește însuși autorul, Iosif Desrzsi:

”După mai mulți ani de documentare tainică, prin înregistrarea mărturiilor unor persoane implicate în diferite secvențe istorice de importanță locală, regională sau națională, la momentul destăinuirilor am reușit să realizez o lucrare document. Este o radiografie cu aproape nouă decenii traversate de mine și generația mea, la limita supraviețuirii, în care fiecare cuvânt este adevărat și merită să fie citit pentru învățătură, ca greșelile trecutului să nu se mai repete niciodată. Când am acceptat, după multe insistențe să fac parte din sistemul de securitate în sectorul contraspionajului, ca unul din prima promoție de cadre bine școlite, credeam și speram, că vom putea schimba câte ceva în bine, din interiorul sistemului, astfel încât – prin legi potrivite și prin aplicarea lor uniformă – să ne eliberăm de toate relele aduse de dictatura sovietică.

Dar îndată ce am pătruns în miezul problemelor, aflând și despre fărădelegile dictaturii ceaușiste, n-am mai suportat, am întors armele – puține câte aveam -, împotriva celor care stăteau în spatele mârșăviilor până la cel mai înalt nivel. Acesta este motivul pentru care în scurt timp am ajuns victimă, oaia neagră a regimului, persecutat, dezonorat, compromis și învinuit de tot felul de fapte condamnabile, fără nicio judecare legală … Luptele duse cu acel sistem atotputernic, mi-au distrus sănătatea, reușind să scap parțial prin „dezertare”, prin pensionarea mea, pe caz de boală, în decembrie 1982.

Prin câte am trecut până am reușit, să mă îndepărtez de groapa săpată de „ei” și vă las să aflați din vomului de față „VREMURI, LOCURI ȘI DESTINE”. Mai menționez că, datorită unor constrângeri juridice, această lucrare acuzatoare a trebuit să rămână secretul autorului și să aștepte 40 de ani, până să poată vedea lumina tiparului … Vă mulțumesc pentru încredere!

Recomand contemporanilor, mai ales foștilor elevi să se implice în toate domeniile vieții, până când țărișoara noastră va asigura speranță de viață decentă, durabilă și pentru urmașii lor.

Doamne, ascultă-ne ruga!”

Cei interesați, pot procura volumul – editat într-un tiraj foarte mic -direct de la autor,  cu dedicație, la telefon: 0749-052731.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*